Hyppää sisältöön
Robert Wilson: Tapio Wirkkalan taidepuisto, 2012. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen

Tapio Wirkkalan taidepuisto

Tekijä Robert Wilson

Arabiankatu 13, Helsinki

Arabianranta on designin ja taiteen valtaama kaupunginosa. Alueen uusin vetonaula on Robert Wilsonin suunnittelema Tapio Wirkkalan puisto. Puisto on elämyksellinen kokonaistaideteos, maamerkki, joka tarjoaa kaupunkilaisille kohtaamispaikan. Klassinen puistosuunnittelu päivittyy nykyhetkeen. Pensasaidat rajaavat tilan yhdeksään eri huoneeseen, joissa intiimi ja julkinen elävät rinta rinnan.

Idea Tapio Wirkkalan puistosta kokonaistaideteoksena syntyi vuonna 2003 alueen taiteellisen koordinaattorin Tuula Isohannin aloitteesta. Maaria Wirkkalan ehdotuksesta puiston suunnittelijaksi kysyttiin Robert Wilsonia.

Robert Wilson on yksi aikamme merkittävimmistä ohjaajista, mutta hän on myös kuvataiteilija, arkkitehti ja lavastaja. Wilson yhdistää täysin uudella tavalla eri taiteenaloja toisiinsa. Vuoropuhelu nuorten taiteilijoiden kanssa on hänelle ensiarvoisen tärkeää. Tapio Wirkkalan puistossa ajatusta toteutettiin Kuvataideakatemian kanssa tehtävällä yhteistyöllä.

Ainutlaatuinen, kansainvälinen julkisen taiteen hanke on toteutettu yhteistyössä Aalto yliopiston, Helsingin taidemuseon, kaupunkisuunnitteluviraston, rakennusviraston, talous- ja suunnittelukeskuksen sekä Staran kanssa. Puisto juhlistaa World Design Capital Helsinki 2012 vuotta ja pääkaupungin 200-vuotisjuhlaa. Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae