Hyppää sisältöön
Yrjö Liipola: Tellervo, Tapion tytär (Diana), 1928. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen

Tellervo, Tapion tytär (Diana)

Tekijä Yrjö Liipola

Kolmikulma, Erottajankatu, Kaartinkaupunki, Helsinki

Helsingin kaupunki hankki kuvanveistäjä Yrjö Liipolalta (1881-1971) puistoveistoksen Kolmikulman (Trekanten) kaunistukseksi 1928. Veistos tilattiin Taidehallin näyttelyssä esillä olleen Liipolan Diana-pienoisveistoksen (1924) mukaisesti. Myös pienoisveistos (k. 40 cm) kuuluu Helsingin taidemuseon kokoelmiin (HAM).

Antiikin taruston metsästävään jumalattareen viittavan aiheensa vuoksi teosta on alusta saakka kutsuttu sekä Dianaksi että Tellervoksi. Tellervo on Suomen kansantarustossa roomalaisen Dianan vastine, metsän jumala Tapion tytär. Kun Diana metsästää perinteisesti jousella, Tellervolla on kädessään keihäs. Veistoksen nimikysymys on vaikuttanut myös kaupungin nimistöön. Puistikko, jossa veistos sijaitsee on viralliselta nimeltään Kolmikulma, mutta se tunnetaan yleisesti myös Diana-puistona.

Veistos valettiin pronssiin Unkarissa, jossa Liipola asui pitkiä aikoja 1900-luvun alussa. Vuonna 1929 paljastetusta veistoksesta tuli nopeasti yksi Helsingin ihastelluimpia julkisia teoksia.

Aika ajoin erityisesti Tellervon keihäs on ilkivallan kohteena. Siinä roikutaan, jolloin se katkeaa tai vääntyy kieroksi. Tähän asti itse veistos on välttynyt vaurioilta.

Yrjö Liipola ihaili erityisesti sekä renessanssin ajan että ranskalaisen Auguste Rodinin (1840-1917) veistotaidetta. Liipolan oma tyyli on lähinnä klassismin hiomaa realismia.

Dianapuisto sai uuden ilmeen elokuussa 2007. Remontin yhteydessä vesiallas patsaan edustalla uusittiin ja altaaseen asennettiin Tellervon keihään kaarta kuvaavat suihkulähteet.

Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae