Hyppää sisältöön
Aimo Tukiainen: Torielämää Hakaniemessä, 1961. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Torielämää Hakaniemessä

Tekijä Aimo Tukiainen

Metroasema, Hakaniemi, Helsinki

Torielämää Hakaniemessä on Aimo Tukiaisen suunnittelema veistosreliefi Hakaniemen metroaseman sisäänkäyntitason seinällä. Reliefi kuvaa lintuperspektiivistä toria; telttoja ja kojuja. Metallista hitsattu teos edusti abstraktilla ilmaisullaan ja teknisellä toteutuksellaan uutta suuntausta Suomen veistotaiteessa. Vastaavanlaista hitsaustekniikkaa ja ilmaisua käytti samoihin aikoihin myös kuvanveistäjä Eila Hiltunen Suomen Pankin suihkukaivossa (1961).

Torielämää Hakaniemessä -teoksessa erikoista on sen valaisu. Veistos saa uuden ilmeen pimeällä, kun toritelttojen kattojen alle kätkettyjen lamppujen valo pilkahtaa esiin. Tukiainen käytti myöhemmin samantapaista valaisutapaa myös Miina Sillanpää -muistomerkissä Tokoinrannassa.

Veistosreliefin laatta kertoo teoksen entisestä omistajasta. Teos kuului alkuaan Postipankin taidekokoelmiin ja on pankin omistajavaihdosten jälkeen luovutettu Helsingin kaupungin liikennelaitokselle. Alun perin se oli hankittu ja sijoitettu Postipankin vastavalmistuneen toimitalon, Siltavuorenkatu 16, ulkoseinän katutasoon.

Kuvanveistäjä Aimo Tukiainen tunnetaan erityisesti Nykytaiteen museo Kiasman edessä olevan Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsaan (1960) tekijänä.

Torielämää Hakaniemessä ei kuulu HAMin hallinnoimaan Helsingin kaupungin taidekokoelmaan.

Lue lisää..

Kartalla

Hae