Skip to content
Aimo Tukiainen: Torgliv i Hagnäs, 1961. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum

Torgliv i Hagnäs

Konstnär Aimo Tukiainen

Hagnäs metrostation, Helsingfors

Torgliv i Hagnäs är en väggrelief av Aimo Tukiainen på metrostationens ingångsplan i Hagnäs. Reliefen föreställer torget ur ett fågelperspektiv; tält och torgstånd. Verket är ihopsvetsat av metall och representerade med sitt abstrakta formspråk och tekniska genomförande en ny riktning i finländsk skulpturkonst. Eila Hiltunen använde en liknande svetsningsteknik och ett motsvarande uttryck i fontänen framför Finlands Bank vid samma tid (1961).

Det speciella med verket Torgliv i Hagnäs är belysningen. Skulpturen får ett nytt uttryck i mörker, då man kan skymta ljuset från lamporna, gömda under torgtältens tak. Senare använde Tukiainen en liknande belysningsteknik i monumentet över Miina Sillanpää vid Tokoistranden.

Plattan som är fäst på reliefen berättar om verkets tidigare ägare. Det hörde ursprungligen till Postbankens konstsamlingar och efter att banken bytt ägare flera gånger skänktes reliefen till Helsingfors stads trafikverk. Ursprungligen var reliefen avsedd för Postbankens nya hus på Broholmsgatan 16, där den satt på ytterväggen i gatunivå.

Skulptören Aimo Tukiainen är speciellt känd för ryttarstatyn över Marskalk Mannerheim framför Museet för nutidskonst Kiasma (1960).

Torgliv i Hagnäs hör inte till Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök