Hyppää sisältöön
Aikarauta-ryhmä Taidekoulu maa: Väriaattori, 2000. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Väriaattori

Tekijä Aikarauta-ryhmä Taidekoulu maa

Orpaanporras 7, Helsinki

Myllypuron kirkon viereisessä metsäpuistossa sijaitsee ympäristötaideteos Väriaattori. Se on väestönsuojan ilmanvaihtorakennus, joka sai värikkään mosaiikkipinnan vuonna 2000. Teos syntyi osana lähiöprojektia, jonka tavoitteena oli edistää lähiöiden vetovoimaisuutta luomalla laadukkaita ympäristöjä.

Teoksen ideoi Taidekoulu Maan Aikarauta -ryhmän jäsen Pauli Ahopelto. Hän valitsi taideteoksen paikaksi betonisen ilmanvaihtorakennuksen, koska se muodostaa rajun kontrastin ympäröivän luonnon kanssa.

Teoksen toteuttamisessa olivat mukana myös kolme muuta Aikarauta -ryhmän jäsentä: Tero Halonen, Valtteri Kivelä ja Jaakko Kuntsi. Jokainen heistä suunnitteli neliön muotoiseen rakennukseen yhden mosaiikkipinnan. Teoksen värimaailma seuraa auringon kulkua, aamun värit löytyvät teoksen itäiseltä seinältä, päivä on kuvattuna eteläisellä, ilta läntisellä ja yö pohjoisella seinällä.

Myllypuron taideraitin suunnittelu alkoi vuonna 1999 yhteistyössä Taidekoulu Maan kanssa. Väriaattori oli ensimmäinen taideraitille valmistunut teos, ja sitä seurasivat niin ikään Taidekoulu Maan opiskelijoiden toteuttamat Metsänhenki (2001) ja Saattajat (2004).

Teos toteutettiin Lähiöprojektin, EU-Urban -projektin, Helsingin kaupungin rakennusviraston viherosaston (sittemmin katu- ja puisto-osasto), kulttuuriasiainkeskuksen ja pelastuslaitoksen yhteistyönä. Se ei kuulu Helsingin taidemuseon kokoelmaan.

Lue lisää..

Kartalla

Hae