Hyppää sisältöön
Peter Clodt von Jürgensburg: Viaporin pommituksen uhrien muistomerkki, 1860. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Viaporin pommituksen uhrien muistomerkki

Tekijä Peter Clodt von Jürgensburg

Kadettipuisto, Santahamina, Helsinki

Krimin sota heijastui myös Suomeen. Englanti ja Ranska olivat liittoutuneet vastustamaan Venäjän laajentumista Turkin kustannuksella. Vuonna 1854 englantilais-ranskalainen laivasto pysäytti Venäjän lipun alla purjehtivat alukset Itämerellä. Takavarikon kohteeksi joutui tietenkin myös suomalaisia aluksia.

Englantilaisvastaisuus heräsi porvariston parissa ja kaupunkeihin perustettiin vapaaehtoisia puolustusjoukkoja venäläisen vakinaisen armeijan lisäksi. Nimitys ”Oolannin sota” johtuu Ahvenanmaan asemasta pääsotanäyttämönä. Sota oli varsinkin rannikkoalueilla hävityssotaa ja siirtyi länsirannikolta itäänpäin. Vuoden 1855 kesällä saapui laivasto Viaporin edustalle ja aloitti linnoituksen pommituksen. Kiivaasta tulituksesta huolimatta varustukset pitivät ja liittoutuneiden laivasto poistui Suomenlahden rannikolta.

Muistomerkki pystytettiin Venäjän laivaston toimesta pommituksessa menehtyneille venäläisille sotilaille. Muistomerkissä on venäjäksi teksti: ”63 matruusin ja sotamiehen, muistoksi, jotka saivat surmansa englantilais-ranskalaisen laivaston pommittaessa Sveaborgia 10.8.1855”.

Muistomerkki ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae