Kesäkuun 2015 alussa yhdellä Helsingin vilkkaimmista metrolaitureista hääri mies, jota ei hupparin ja hengityssuojaimen takaa tunnistanut. Suomen kansainvälisesti tunnetuin graffitimaalari EGS otti haltuun HAM-metron ja jätti sinne kahden uuden teoksen lisäksi myös muovikassillisen arkistomateriaalia.

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/jGevDNYr37M” align=”center” mode=”normal” autoplay=”no”]

EGS:in taiteilijaura alkoi 1980-luvun puolivälin jälkeen ensimmäisen suomalaisen graffitiaallon innoittamana. Hän on esitellyt suomalaista graffitia maailmalla noin 30 vuoden ajan. EGSin töitä on voinut nähdä seinissä ympäri Eurooppaa, Yhdysvaltoja, Etelä-Amerikkaa, Afrikkaa ja Aasiaa, yhteensä yli 40 maassa. Hän kiertää maailmaa maalaamassa, verkostoitumassa ja tutkimassa paikallista graffitikulttuuria.

EGSin viimeaikaiset työt ovat abstrakteja tulkintoja maailmankartasta. Tunnetuimpiin teoksiin lukeutuu poliittinen sarja, joka on nimetty rauhansopimusten mukaan. Kartat ovat läpi historian olleet keino hallita maailmaa. Valloittajat ovat jakaneet viivoilla maailmaa alueisiin ja muuttaneet historiaa palvelemaan omia tarkoitusperiään.