Ola Kolehmaisen yksityisnäyttely on matka tilaan, aikaan ja valoon. Se koostuu 28 teoksesta, joista 19 on esillä ensimmäistä kertaa.
”Kun kävelen rakennukseen, näen tilaa, valoa ja väriä.”
– Ola Kolehmainen –
Valokuvasarja Pyhiä tiloja sai alkunsa Kolehmaisen kuvatessa Istanbulissa arkkitehti Mimar Sinanin (n.1490-1588) suunnittelemia moskeijoita. Aihe innosti kuvaamaan muitakin Euroopan pyhiä rakennuksia. Kuvat satoja vuosia vanhoista kirkoista, synagogista ja moskeijoista muistuttavat edustamiensa uskontojen risteävästä historiasta.
Koko uransa modernia ja nykyarkkitehtuuria materiaalinaan käyttäneen Kolehmaisen teokset perustuvat nyt ensimmäistä kertaa historialliseen arkkitehtuuriin. Pyhien tilojen kuvissa perspektiivi ja arkkitehtuuri on pilkottu osiin ja koottu uudelleen. Tuloksena on uudenlainen tila, jossa valo ja atmosfääri ovat pääosissa. Samalla kuvat tuntuvat olevan kolmiulotteisempia kuin valokuvat arkkitehtuurista yleensä. Vaikka rakennukset ovat selkeästi tunnistettavissa, sen sisällä seisova ihminen ei pysty tilaa ja valoa näin hahmottamaan. Valokuvien ottaminen tyhjältä näyttävistä paikoista on ollut hidas, lähes neljä vuotta kestänyt prosessi. Jokainen kohde on vaatinut tarkasti määrätyn vuorokaudenajan tiettynä vuodenaikana.
Näyttely on kokonaistaideteos, jossa seinillä ja niiden luomilla tiloilla on oleellinen osa.
Näyttelyarkkitehtuuri ja värisuunnitelma ovat Berliinissä työskentelevien arkkitehtien Matthias Sauerbruchin ja Louisa Huttonin käsialaa.
Näyttelyn on kuratoinut HAMin amanuenssi Claire Gould.
Näyttelyä ovat tukeneet Farrow & Ball ja Miettinen Collection.