Ola Kolehmaisen yksityisnäyttely matkaa vuosisatojen ja arkkitehtuurin aikakausien läpi kohti tilaa, aikaa ja valoa. Näyttely koostuu 27 teoksesta, joista 19 on esillä ensimmäistä kertaa.

Näyttelyssä Kolehmaisen kiinnostus arkkitehtuuriin ja sen perintöön tiivistyy taiteelliseksi tutkielmaksi estetiikasta ja historiasta.

”Kun kävelen rakennukseen, näen tilaa, valoa ja väriä.”
– Ola Kolehmainen –

Arkkitehtuuri on ollut pysyvä aihe Kolehmaisen teoksissa jo vuosikymmenien ajan. HAM esitteli hänen töitään ensi kerran Kluuvin galleriassa vuonna 1997 ja hankki silloin myös hänen teoksiaan kokoelmaansa. Nyt 20 vuotta myöhemmin HAM esittelee Kolehmaisen laajan teossarjan suuressa yksityisnäyttelyssä Tennispalatsissa.

Inspiraatio uuteen sarjaan syntyi vuonna 2013, jolloin turkkilainen taidekeräilijä tilasi Kolehmaiselta teossarjan ottomaanien ajan arkkitehti Mimar Sinanin moskeijoista. Tutkimusmatka islamilaisen arkkitehtuurin ja moskeijoiden maailmaan innoitti taiteilijan uusiin teoksiin, joiden aiheina olivat kristillinen ja juutalainen arkkitehtuuri synagogineen, kirkkoineen ja katedraaleineen. Teokset muistuttavat meitä näiden paikkojen kerrostumista ja jaetusta historiasta. Ne korostavat pyhien tilojen kulttuurista tai uskonnosta riippumattomia yhteneväisyyksiä.

Näyttely on kokonaistaideteos, jossa seinillä ja niiden luomilla tiloilla on oleellinen osa.

Näyttelyarkkitehtuuri ja värisuunnitelma ovat Berliinissä työskentelevien arkkitehtien Matthias Sauerbruchin ja Louisa Huttonin käsialaa.

Näyttelyn maalit on sponsoroinut Farrow & Ball.