Kansainvälisesti ansioituneen puolalaistaiteilijan Paweł Althamerin (s. 1967) laaja näyttely esittelee hänen monimuotoista ja yllätyksellistä taidettaan kolmelta vuosikymmeneltä. Althamer tekee myös uuden, yhteisötaiteellisen teoksen, jossa kutsuu yleisön kokeilemaan, inspiroitumaan ja tavoittelemaan mielen, kehon ja sielun vapautta. Paweł Althamer: I (am) -näyttely on taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Pohjoismaissa.

Paweł Althamerin näyttelyn nimi I (am) kiteyttää hänen tuotantoaan läpileikkaavan kysymyksen: Kuka minä olen? Keitä me olemme yhdessä? Yhdessä tekeminen on Althamerille keskeinen taiteellisen toiminnan voimavara. Althamer ottaa mukaan niin perheenjäsenensä, naapurinsa, museovieraat kuin yhteiskunnan heikommassa asemassa olevat. Yhteistyöstä syntyy usein veistoksia, taiteilijan omin sanoin toteemeja, jotka ovat jälkiä tapahtuneesta prosessista. Kuvanveistäjän koulutuksen saaneelle taiteilijalle päämääränä ei ole se, miltä lopputulos näyttää. Tärkeintä on leikkiä yhdessä.

Näyttely esittelee kattavan katsauksen Althamerin monipuolisesta taiteesta: omakuvia, veistoksia, installaatioita, performanssitaltiointeja sekä miniatyyrimaailmoja. Mukana on myös yhdessä lasten kanssa tehty liukumäki, joka on lapsikävijöiden käytettävissä.

Althamer toteuttaa HAMiin myös uuden teoksen, jossa hän kehittää luovan leikin ja avoimuuden metodiaan yhä pidemmälle. Yläkerran toisen kaarihallin täyttää valkoinen tila, jonne yleisö astuu hiljaisuudessa, valkoisiin pukeutuneena, ilman kännyköitä. Althamer on verrannut uutta teostaan saunaan ja sen mieltä ja kehoa puhdistavaan vaikutukseen. Valkoisessa tilassa puhdistetaan aistit ja ajatukset nykyajan ärsykevirrasta.

Pawel Althamer: NOMO, 2009 / Photo: Jens Ziehe, Berlin