Tuntematon esiintyjä, valokuva ensimmäisen maailmansodan ranskalaisten sotavankien teatteriesityksestä Saksassa 1914─1918. Yksityiskokoelma.

Sukupuolen sotkijat -näyttely osallistuu viime vuosien keskusteluun sukupuolesta, erilaisista miehen ja naisen rooleista ja niiden rakentumisesta. Näyttely tarjoaa yllättävää perspektiiviä keskusteluun kääntämällä katseet unohdettuun historiaan. Esillä on noin 300 postikorttia sekä studio- ja snapshot-valokuvaa yli sadan vuoden takaa.

Kuvissa pukeudutaan ristiin, leikitellään sukupuolirooleilla, haastetaan maskuliinisuuden ja feminiinisyyden oletuksia. Käsitys 1900-luvun alun sovinnaisista normeista asettuu kyseenalaiseen valoon. Mitä ihmettä: queer oli voimissaan jo sata vuotta sitten!

Näyttely innostaa pohtimaan, millaisia itseilmaisun, nautinnon ja identiteettipolitiikan muotoja 1900-luvun alun populaareihin kuvamedioihin liittyi.  Samalla kuvaston rikkaus haastaa käsitykset sukupuolikeskustelusta nykyajan vähemmistöhaihatteluna.

Näyttelyn on kuratoinut dosentti Harri Kalha, joka on koonnut näyttelyn ja sen pohjalla olevan tietokirjan aineistoa 10 vuoden ajan. Ajatussiltoja nykyaikaan rakentavat HAMin kokoelmista valitut teokset viime vuosikymmeniltä.

________

Näkökulma-opastus videolla Sukupuolen sotkijat -näyttelystä
HAMin koordinaattori Antti Kauppinen ja opas Satu Sipilä keskustelevat näyttelyn teemoista ja avaavat sukupuolen moninaisuudesta käytävää keskustelua näyttelyn teosten kautta.