Eräät helsinkiläisten taidekokoelman rakastetuimmista teoksista ovat Tove Janssonin (1914–2001) käsialaa. HAM on omistanut osan tiloistaan taiteilijan tuotannon ja elämän esittelylle.

Gallerian uudistetussa ripustuksessa Tove Janssonin freskot Juhlat kaupungissa (1947) ja Juhlat maalla (1947) saavat rinnalleen 13 Per Olov Janssonin valokuvaa, Tove Janssonin akvarellin Nipsu ja lapset soutelemassa (1955) sekä otteita dokumenttielokuvasta Haru – yksinäisten saari. Elokuva sisältää Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän kuvaamaa kaitafilmimateriaalia heidän kesistään Klovharun saarella. Yhdelle seinälle on toteutettu kopio Tove Janssonin meriaiheisesta maalauksesta.

Tove kuvattuna Bredskärissä Pellingissä, 1950-luku / Kuva: Per Olov Jansson
Tove uimassa Bredskärin saaressa Pellingissä, 1946 / Kuva: Per Olov Jansson
Tove Jansson: Nipsu ja lapset soutelemasssa, 1955 © Tove Janssonin kuolinpesä

Tove Jansson vietti lähes kaikki elämänsä kesät Pellingin saaristossa, joka sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Helsingistä. Janssonien perheellä oli siellä vuokramökki ja myöhemmin pysyvämpi paikka Bredskärin saarella, jonne Jansson ja veljensä Lars rakensivat mökin. 1960-luvulta 1990-luvun alkupuolelle Jansson vietti kesänsä Klovharun saarella yhdessä kumppaninsa graafikko Tuulikki Pietilän kanssa.

Klovharun mökki joka valmistui 1965, n. 1970 / Kuva: Per Olov Jansson

Esillä olevat valokuvat on ottanut Janssonin veli, valokuvaaja Per Olov Jansson (1920–2019). Hän kuvasi siskoaan ja perheen elämää saaristossa useiden vuosikymmenten ajan.

Ripustusta täydentävät  Paavo Tynellin valaisimet, jotka valaisivat freskoja niiden alkuperäisessä sijoituspaikassa Kaupunginkellari-ravintolassa.

Kaupunginkellari alkuperäisessä asussaan © Helsingin kaupunginmuseo / Foto Roos
Kaupunginkellari alkuperäisessä asussaan © Helsingin kaupunginmuseo / Foto Roos

Henkilöstö- ja edustusravintola Kaupunginkellari avattiin Helsingin kaupungintalossa vuonna 1947. Ravintolaan tuli Tove Janssonin freskojen lisäksi esille mm. Michael Schilkinin reliefiryhmä ja Ikkunoiden lasipinnoilla oli Yrjö Rosolan syövyttämällä tehtyjä teoksia. Näyttelyssä esillä olevat tilan valaisimet oli suunnitellut Paavo Tynell, joka suunnitteli valaisimia lukuisiin julkisiin tiloihin. Tila oli edustava ja yhtenäinen aikansa modernistinen interiööri. Se purettiin 1965, henkilöstöruokalan muuttaessa uusiin tiloihin, eikä sisustuksesta jäänyt paljoakaan jäljelle. Taideteokset liitettiin kaupungin taidekokoelmaan.

Tove Jansson oli todellinen taiteen monitaituri. Hän oli kuvataiteilija, kirjailija, sarjakuvapiirtäjä, kuvittaja ja käsikirjoittaja, joka parhaiten tunnetaan muumien luojana.

Toven tarinat ovat sanoin ja kuvin koskettaneet lukemattomia ihmisiä ympäri maailmaa.