Hyppää sisältöön

Tove Jansson

Alkaa

23.11.2019

Päättyy

31.12.2023

Tove Janssonin freskot Juhlat maalla (1947) ja Juhlat kaupungissa (1947) kuuluvat HAM Helsingin taidemuseon kokoelmaan ja ovat pysyvästi yleisön nähtävillä.

Tove Jansson: Juhlat kaupungissa, 1947 © Tove Janssonin kuolinpesä. Kuva: HAM / Hanna Kukorelli

Helsingin kaupungintalossa avattiin vuonna 1947 henkilöstö- ja edustusravintola Kaupunginkellari, jonka seinille tilattiin Tove Janssonilta ajan tavan mukaisesti ”taidekoristelua”. Tilaaja oli apulaiskaupunginjohtaja Erik von Frenckell, Toven hyvän ystävän ja teatterinjohtaja Vivica Bandlerin isä.

Tilausta varten Tove Jansson luonnosteli kaksi kookasta juhla-aiheista seinämaalausta. Suunnitelmien hyväksynnän jälkeen Jansson toteutti varsinaisen maalausurakan nopeasti, kuudessa kuukaudessa. Siinä häntä avusti aluksi konservaattori Niilo Suihko, joka oli opiskellut freskomaalausta Italiassa. Juhlat maalla ja Juhlat kaupungissa -maalaukset ovat yhdistelmä fresko ja al secco -tekniikkaa, joiden teknistä toteutusta ideoi myös Toven isä, kuvanveistäjä Viktor Jansson.

Nykyään maalaukset kuuluvat HAM Helsingin taidemuseon kokoelmaan ja ovat pysyvästi yleisön nähtävillä. Galleriatilassa olevat Paavo Tynellin suunnittelemat valaisimet valaisivat freskoja niiden alkuperäisessä sijoituspaikassa Kaupunginkellari-ravintolassa.

Tove Jansson (1914–2001) oli todellinen taiteen monitaituri. Hän oli kuvataiteilija, kirjailija, sarjakuvapiirtäjä, kuvittaja ja käsikirjoittaja, joka parhaiten tunnetaan muumien luojana.

Hae