Skip to content

Tove Jansson

Börjar

23.11.2019

Slutar

31.12.2023

Tove Janssons fresker Fest på landet (1947) och Fest i stan (1947) hör till HAM Helsingfors konstmuseums samling och visas permanent för besökarna.

Tove Jansson: Fest i staden, 1947 / © Tove Janssons dödbo / Bild: HAM / Hanna Kukorelli

År 1947 öppnades personal- och representationsrestaurangen Stadskällaren i Helsingfors stadshus. Enligt tidens anda beställde man ”konstutsmyckning” av Tove Jansson för restaurangens väggar. Beställaren var vice stadsdirektör Erik von Frenckell, Toves goda väns och teaterchef Vivica Bandlers far. 

För beställningen skisserade Tove Jansson två stora väggmålningar med festmotiv. Efter att planerna godkändes förverkligade Jansson den egentliga målningsarbetet snabbt, inom sex månader. I början fick hon hjälp av konservatorn Niilo Suihko som hade studerat freskomålning i Italien. Målningarna Fest på landet och Fest i stan är en kombination av al fresco och al secco-teknikerna och Toves far, skulptören Viktor Jansson kom även med idén för det tekniska genomförandet. 

Numera hör målningarna till HAM Helsingfors konstmuseums samling och visas permanent för besökarna. Armaturerna som formgivits av Paavo Tynell belyste freskerna på deras ursprungliga plats i Stadskällaren-restaurangen. 

Tove Jansson (1914–2001) var verkligen en tusenkonstnär. Hon var bildkonstnär, författare, serietecknare, illustratör och manusförfattare och är bäst känd som mumintrollens skapare. 

Sök