Ulla Liuhala: 16.8.03, 2003 / Kuva: Maija Toivanen

Teollistuneissa länsimaissa korkean iän saavuttaneiden ihmisten määrä kasvaa kasvamistaan. Yhteiskunta tarjoaa ihanteiksi eläkevuosia elämän kultakautena, lifestyle-huipentumana, joka on täynnä nuorekasta elinvoimaa, harrastuksia, puuhastelua ja pöhinää. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tällaiseen. Jos kulkee kumarassa, voi huonosti tai sairastaa, jää helposti sivuun valtavirran elämyksistä ja syrjäytyy.

HAMin Vanhuus -näyttelyssä kohdataan tämä näkymättömiin pyyhitty vanhuus. Se, joka tekee kipeää, usein kirjaimellisesti. Joka tuntuu nivelissä ja nikamissa, sielussakin. Joka huomaa peilistä syvenevät uurteet ja tiedostaa elämän rajallisuuden.

Ikääntyvää ihmistä katsotaan näyttelyssä peittelemättä, mutta kunnioittavasti. Kaikki teokset eivät käsittele suoraan tai tietoisesti vanhuutta, vaan näyttelyn aihe tarjoaa näille teoksille uuden hetkellisen merkityssisällön.

Näyttely koostuu piirustuksista, grafiikanlehdistä, installaatiosta ja videoista. Esillä on kaikkiaan 37 teosta 10 taiteilijalta. Näyttelyn taiteilijat ovat: Pasi Autio, Alice Kaira, Santtu Koivu, Maarit Kotiranta, Markus Lampinen, Ulla Liuhala, Sirkka Penttilä, Eeva Tiisala, Rafael Wardi ja Charlotta Östlund.

Näyttelyn on kuratoinut HAMin amanuenssi Jari Björklöv ja sen teokset ovat HAMin omista kokoelmista.