Hyppää sisältöön

Erkki Pirtola: Teoksia paperille

Alkaa

08.09.2023

Päättyy

04.02.2024

HAMin syyskauden aloittava näyttely luo katsauksen taiteilija, kriitikko ja ITE-taideasiantuntija Erkki Pirtolan (1950–2016) omaan taiteellisen tuotantoon. Pirtolan piirroksiin ja muihin paperipohjaisiin teoksiin keskittyvän näyttelyn on kuratoinut Veikko Halmetoja.

Erkki Pirtola: Soft Yrjö, 1978. © Erkki Pirtolan perikunta. Kuva: HAM/Viljami Annanolli

HAMin syyskauden aloittava näyttely luo katsauksen taiteilija, kriitikko ja ITE-taideasiantuntija Erkki Pirtolan (1950–2016) omaan taiteellisen tuotantoon. Pirtolan piirroksiin ja muihin paperipohjaisiin teoksiin keskittyvän näyttelyn kuratoi Veikko Halmetoja.

Erkki Pirtola (1950–2016) oli monialainen kuvataiteilija, joka tunnettiin myös kirjoittajana ja dokumentaristina. Pirtolan juuret ovat Helsingin yliopiston Piirustussalissa, jossa hän opiskeli 1970-luvun alussa. Omien sanojensa mukaan piirtäminen oli se ilmaisutapa, jonka hän parhaiten omaksui. 

Teoksia paperille -näyttely kokoaa yhteen Pirtolan piirustuksia koko hänen uransa ajalta. Näyttelyä varten on käyty läpi tuhansia teoksia ja luonnoksia. Kokonaisuus sisältää piirustuksien lisäksi myös muita paperille tehtyjä teoksia kuten kollaaseja ja akvarelleja. 

Näyttely esittelee suvereenin piirtäjän, mutta se on myös kuva viattomuuden ajasta. Se on taiteilijamuotokuva vilpittömyydestä ja syvästi inhimillisestä huumorintajusta, mutta myös maanisesta itseilmaisun ja dokumentoinnin tarpeesta.  

Näyttely on tehty yhteistyössä Erkki Pirtolan poikien kanssa ja sen on kuratoinut Veikko Halmetoja.   

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Veli Granön kirjoittama kirja osana HAM Helsingin taidemuseon julkaisusarjaa. Erkkilys Pirtomas Suomen taidetta pelastamassa – Erkki Pirtolan värikäs elämä, Kustannusosakeyhtiö Parvs, 2023.  

Erkki Pirtola: Rottaunilla, 1977. © Erkki Pirtolan perikunta. Kuva: Veli Granö
Erkki Pirtola: Tööt, 1977. ©Erkki Pirtolan perikunta / Kuva: Veli Granö

Erkki Pirtola: Ohoro, 1976. © Erkki Pirtolan perikunta. Kuva: Veli Granö

Erkki Pirtola -tuotteet HAM shopissa

Valikoimaan kuuluu Veli Granön kirjan lisäksi muun muassa postikortteja ja kangaskassi. Museokauppa Tennispalatsissa palvelee sinua museon aukioloaikojen mukaan, ja verkkokaupassa voit vierailla milloin vain!

Hae