Hyppää sisältöön

Haegue Yang

Alkaa

24.11.2023

Päättyy

07.04.2024

HAM Helsingin taidemuseo esittää kansainvälisesti tunnetun taiteilijan, Haegue Yangin, ensimmäisen yksityisnäyttelyn Suomessa. 

Haegue Yang: Sonic Medicine Man – Out of Cave, 2023. © Courtesy of the artist, kuva: Studio Haegue Yang

Haegue Yang yhdistelee tuotannossaan laajasti erilaisia materiaaleja ja tekniikoita. Hänen vaikutteensa kumpuavat sekä tieteen ja taidehistorian teemoista että sosiopoliittisista ja antropologisista näkökulmista. Taiteilijan monissa veistossarjoissa ja installaatioissa teollisesti tuotetut esineet on sommiteltu viimeistellyiksi kokonaisuuksiksi työläillä käsityötekniikoilla. Tästä kaikesta syntyy toistuvia, näennäisen vastakkaisia käsitepareja, kuten abstraktio ja esittävyys tai tehdasvalmisteisuus ja käsityötaito. 

HAMin päänäyttelytiloissa esitetään kaksi laajaa veistoskokonaisuutta Kahvat (Handles, 2019) ja Soturi Uskova Rakastaja – Soiva versio (Warrior Believer Lover – Version Sonic, 2023). Kahvat-teos muodostuu kuudesta hybridimäisestä, puoliksi abstraktista ja puoliksi esinemäisestä veistoksesta, ja se ensiesitettiin MoMassa, New Yorkissa 2019. Kahvat ottaa haltuunsa näyttelytilan lattian levittäytyen myös sen seinille, teoksen äänimaailman vallatessa ilmatilan. Soturi Uskova Rakastaja – Soiva versio on puolestaan uusinto 2011 Kunsthaus Bregenzissä ensi kertaa esitetystä veistosinstallaatiosta, joka muodostui 33 antropomorfisesta valoveistoksesta. Molempien kokonaisuuksien keskeinen elementti on taiteilijan tämänhetkinen materiaalinen tavaramerkki eli kulkuset, jotka kilisevät kosketuksesta.  

Näyttely on toteutettu S.M.A.K. Stedelijk Museum voor Actuele Kunstin (Gent, Belgia) ja HAM Helsingin taidemuseon välisenä yhteistyönä. 

Haegue Yang (s. 1971, Soul) on yksi aikamme tunnustetuimmista nykytaiteilijoista. Hänen teoksensa ottavat haltuunsa näyttelytilan arkkitehtuurin ja luonteenpiirteet, ja niissä hyödynnetään usein paikallisia materiaaleja. Taiteilija luo kiehtovia, vastaanottajissaan resonoivia installaatioita, joissa yhdistyy hienostunut ja vivahteikas materiaalisuuden käsittely sekä elegantti tilan tuntu ja tunnelma. 

Yangille myönnettiin Wolfgang Hahn –palkinto, Gesellschaft für Moderne Kunst, Ludwig Museum, Köln, vuonna 2018 ja 13. Benesse-palkinto Singapore Biennaalissa vuonna 2022. Hänellä on ollut yksityisnäyttely mm. seuraavissa instituutioissa: Pinacoteca de São Paulo (2023); SMK – National Gallery of Denmark, Kööpenhamina (2022); Tate St Ives (2020); MMCA, Soul (2020), MoMA, New York (2019); The Bass, Miami Beach (2019); Museum Ludwig, Köln (2018); Centre Pompidou, Pariisi (2016); Leeum Museum of Art, Soul (2015); Kunsthaus Bregenz (2011); Etelä-Korean Paviljonki, Venetsian biennaali (2009). 

Hae