Hyppää sisältöön

Haegue Yang: Kerroksellisia uudelleentulkintoja

Alkaa

24.11.2023

Päättyy

07.04.2024

HAMissa nähdään kansainvälisesti tunnetun nykytaiteilija Haegue Yangin ensimmäinen soolonäyttely Suomessa. Tennispalatsin suuriin kaarihalleihin sijoittuva elämyksellinen kokonaisuus tarjoaa laajan katsauksen Yangin virtuoosimaisiin töihin. 

Haegue Yang: Sonic Medicine Man – Hairy Mad Joint, 2023. Courtesy of the artist. Photo: Studio Haegue Yang

Loputon uteliaisuus on johdattanut Haegue Yangin (Soul, 1971) yhteiskunnan, tieteen ja ihmisyyden tutkimiseen – ja asemoinut hänet nykytaiteen tunnetuimpien nimien joukkoon. Saksassa ja Etelä-Koreassa 1990-luvun puolivälistä toiminut Yang on jatkuvassa liikkeessä ja kerää inspiraatiota erilaisista ympäristöistä. 

Yang on tunnettu eri kulttuurien käsityöperinteestä ammentavasta, työläästä mutta samaan aikaan vapaamuotoisesta tekniikastaan, jossa tehdasvalmisteiset ja luonnosta peräisin olevat materiaalit yhdistyvät. Hänen ilmaisutapansa ylittää rajoja, synnyttää immersiivisiä ja aistillisia kokemuksia sekä antaa kipinöitä uusille näkökulmille. 

Haegue Yang luo HAMiin useita aisteja ruokkivan elämyksen.

Haegue Yang rakentaa Tennispalatsin suuriin kaarihalleihin kiehtovan veistoksellisen näyttämön, joka käsittelee toistamisen ja uudelleen esittämisen teemoja. Mukana on myös ääntä ja teosten liikutteluun perustuvaa aktivointia, jota voi liittyä seuraamaan kahdesti kuukaudessa.

Näyttelyn ytimen muodostaa kaksi monumentaalista veistosryhmää: Handles (Kahvat) (2019) ja Warrior Believer Lover – Version Sonic (Soturi Uskova Rakastaja – Soiva versio) (2023). Molemmissa nähdään heliseviä metallikulkusia, joista Yang on tunnettu. Ensimmäisen kerran New Yorkin MoMa:ssa vuonna 2019 nähty Handles on kuudesta veistoksesta, seinille ripustetuista elementeistä, ja äänimaisemasta koostuva moniaistillinen kokemus. Kokonaisuus muuttaa arkiset esineet visuaalisesti vaikuttaviksi liikuteltaviksi teoksiksi, joita voidaan pitää inhimillisten ja mekaanisten olentojen hybrideinä. Warrior Believer Lover – Version Sonic on uudelleentulkinta vuonna 2011 nähdystä kunnianhimoisesta veistoskokonaisuudesta, joka koostui 33 valoveistoksesta. Nyt nähtävä soiva versio esittelee 21 kulkusilla päällystettyä ja peruukeilla, muovikasveilla, aurinkopaneeleilla, LED-valoilla ja erilaisilla luonnonmateriaaleilla kuten kävyillä koristeltua teosta.  Teoksia Handles ja Warrior Believer Lover – Version Sonic säestää ajoittain Isang Yunin (1917–1995) ja Igor Stravinskyn (1882–1971) musiikki, luoden immersiivisiä veistoksellisia sinfonioita.

Näyttelyn ovat kuratoineet HAMin näyttelypäällikkö Kati Kivinen ja amanuenssi Sanna Tuulikangas.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Belgian Gentissä sijaitsevan S.M.A.K. Stedelijk Museum voor Actuele Kunstin kanssa. Näyttelyä tukee Museovirasto.  

Tutustu Haegue Yangin teoksiin syvällisemmin näyttelyvihkon avulla.

Installation view of Haegue Yang: Continuous Reenactments, HAM Helsinki Art Museum, 2023. Courtesy of the artist. Photo: Kirsi Halkola.
Haegue Yang, Sonic Pine Spells, 2023 (detail). Courtesy of Galerie Chantal Crousel, Paris. Photo: Studio Haegue Yang.

Haegue Yang: Continuous Reenactments, 2023, HAM Helsinki Art Museum. Photo: HAM/Sonja Hyytiäinen.

Näyttelyyn liittyvät tapahtumat

No posts found.

Syvennä taide-elämystä opastetulla kierroksella HAMin ajankohtaisiin näyttelyihin. Voimme muokata opastuksen ryhmällesi sopivaksi. Kerro toiveesi!

Opastukset ti–la 90€.
Opastukset sunnuntaisin 180€.
Pääsylippu ei sisälly opastuksen hintaan.

Ajankohdat

Opastukset museossa ti klo 10-17 (opastus päättyy viimeistään klo 17), ke–su klo 11.30–18.30 (opastus päättyy viimeistään klo 18.30).

Kesto

45 min

Ryhmäkoko

Enintään 25 henkilöä / opas. Jos ryhmäsi on suurempi, tarvitset kaksi opasta.

Kielet

Suomi, ruotsi ja englanti.

Peruutukset

Esteen sattuessa peruthan varauksesi viimeistään 7 päivää aiemmin (puhelinsoitto tai sähköposti). Tätä myöhemmin perutuista ja peruttamatta jätetyistä varauksista perimme opastuksen hinnan.

Yhteystiedot

hamvaraukset@hel.fi tai p. (09) 310 87003 ma–to klo 9–12 ja 13–15.

Haegue Yang. Photo: HAM Helsinki Art Museum / Sonja Hyytiäinen

Haegue Yang (s. 1971, Soul) asuu ja työskentelee Berliinissä ja Soulissa, ja on kiistatta yksi aikamme tunnustetuimmista nykytaiteilijoista. Hänen ainutlaatuinen visuaalinen ilmaisunsa tuo yhteen erilaisia historioita ja perinteitä muun muassa kollaasien, performatiivisten veistosten ja suurien installaatioiden muodossa. Yang on kiinnostunut moninaisista teemoista ja hän visualisoi ilmiöitä lukuisilla tavoilla, mikä saa hänen taiteensa karttamaan määrittelyjä.  

Haegue Yang hyödyntää kulttuurisia merkityksiä kantavia käsityötekniikoita ja materiaaleja: pyykkitelineitä, sälekaihtimia, hanji-paperia (perinteinen, korealainen mulperipuusta valmistettu paperi), keinotekoista olkea. Yangin teokset ovat moniaistillisia ja kokonaisvaltaisia. Hän käsittelee niissä epäsuoran estetiikan läpi muun muassa työvoimaa, muuttoliikettä ja pakolaisuutta. Yang arvostaa yhtenäisten kertomusten sijaan joustavuutta ja varmistaa samalla, että hänen viittauksensa ovat paitsi yllättäviä myös henkilökohtaisia.    

Yangille myönnettiin Gesellschaft für Moderne Kunstin Wolfgang Hahn -palkinto Kölnin Ludwig Museumissa vuonna 2018 ja 13. Benesse-palkinto Singaporen biennaalissa vuonna 2022. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyt mm. seuraavissa instituutioissa: National Gallery of Australia (2023); S.M.A.K., Gent (2023); Pinacoteca de São Paulo (2023); SMK – National Gallery of Denmark, Kööpenhamina (2022); Tate St Ives (2020); MMCA, Soul (2020), MoMA, New York (2019); The Bass, Miami Beach (2019); Museum Ludwig, Köln (2018); Centre Pompidou, Pariisi (2016); Leeum Museum of Art, Soul (2015); Kunsthaus Bregenz (2011) ja Etelä-Korean Paviljonki, Venetsian biennaali (2009).

Hae