Hyppää sisältöön

I AM NOT WHAT YOU SEE Lilibeth Cuenca Rasmussen

Alkaa

05.11.2022

Päättyy

16.04.2023

Lilibeth Cuenca Rasmussen: I am not what you see, 2021 (osa teoksesta) / Kuva: Bjarke Johansen

Lilibeth Cuenca Rasmussen (s. 1970) työskentelee performanssin, veistosten, tekstin ja videon keinoin. Taiteilija on syntynyt Filippiineillä ja muuttanut lapsena toisen vanhempansa kotimaahan Tanskaan. Hän käyttää kaksoisidentiteettiinsä liittyviä kokemuksia taiteensa aineksina. Identiteetti, etnisyys, sukupuoli, ihmissuhteet, uskonto ja yhteiskunnalliset kysymykset ovat Cuenca Rasmussenin taiteen keskeisiä teemoja.

Näyttelyn neljä suurta veistosta viittaavat liikuteltaviin tai kevytrakenteisiin asumuksiin eri puolilla maailmaa. Näyttelyssä nähdään myös valikoima Cuenca Rasmussenin videoperformansseja. Niissä hän esiintyy erilaisissa rooleissa ja lausuu roolihahmojensa suulla kannanottoja taidehistorian miehisyydestä äärimmäiseen itsekeskeisyyteen. Cocktails-performanssissa veistoksista paljastuu uusia puolia, kun taiteilija esiintyjineen käyttää niitä roolipukuina ja lavasteina.

Veistoksissa toteutuu nomadinen vapaus: kun koti on kannettava tai sen voi pystyttää minne vaan, ihmisen on helppo ylittää rajoja ja pysyä liikkeessä. Samalla vaikutteet, tarinat ja geenit siirtyvät paikasta toiseen ja sekoittuvat. Lilibeth Cuenca Rasmussen herättelee pohtimaan, ketkä kaikki ovat nykyajan kiertolaisia. Missä ja mistä syistä he liikkuvat ja mitä kaikkea he kantavat mukanaan? Nomadinen identiteetti on muuntuva, kuin roolipuku, jonka voi vaihtaa ylleen.

Hae