Skip to content

I AM NOT WHAT YOU SEE Lilibeth Cuenca Rasmussen

Börjar

05.11.2022

Slutar

16.04.2023

Lilibeth Cuenca Rasmussen: I am not what you see, 2021 (detalj) / Bild: Bjarke Johansen

Lilibeth Cuenca Rasmussen (f. 1970) arbetar med performans, skulptur, text och video. Konstnären är född på Filippinerna och flyttade som barn till Danmark som är den ena av hennes föräldrars hemland. Hon använder erfarenheterna av sin dubbelidentitet som material för sin konst. Identitet, etnicitet, kön, människorelationer, religion och samhälleliga frågor är centrala teman i Cuenca Rasmussens konst.

Utställningens fyra stora skulpturer hänvisar till flyttbara eller bostäder med lätt konstruktion på olika håll i världen. I utställningen får vi också se ett urval av Cuenca Rasmussens videoperformanser. I dem uppträder hon i olika slags roller och reciterar med sina rollfigurers mun ståndpunkter som spänner över konsthistoriens manlighet och den extrema självupptagenheten. I performansen Cocktails avslöjas nya sidor hos skulpturerna när konstnären tillsammans med sina medaktörer använder dem som rolldräkter och som sceninredning.

I skulpturerna förverkligas en nomadisk frihet: människan kan lätt gå över gränser och hålla sig i rörelse när hemmet är bärbart eller kan resas upp var som helst. Samtidigt förflyttar sig influenserna, berättelserna och generna från en plats till en annan och blandas. Lilibeth Cuenca Rasmussen väcka oss till insikt om och få oss att fundera på vem som är dagens luffare. Var och av vilken orsak rör de sig och vad allt bär de med sig? Nomadens identitet är föränderlig, som en rolldräkt som går att byta.

Sök