Hyppää sisältöön

Jaettu tila

Alkaa

03.03.2023

Päättyy

13.08.2023

Jaettu tila -näyttely koostuu paikkasidonnaisista teoksista, jotka on suunniteltu julkisiin ja puolijulkisiin tiloihin eri puolille Helsinkiä.

Näyttelyn teoksissa pohditaan monilajisia vuorovaikutussuhteita ja muita kuin inhimillisiä toimijuuksia, kanssaeloa, läsnäoloa ja hoivaa, paikan merkityksiä sekä ajan ja materiaalisuuksien kerrostumia. Tekniikkana on muun muassa video, maalaus, veistos ja osallistava prosessi.  

Osa puolijulkisiin tiloihin, kuten päiväkoteihin ja kouluihin tilatuista teoksista pääsee näyttelyn jälkeen rakennuksiin, joihin ne on suunniteltu. Osa esiteltävistä teoksista saa lopullisen muotonsa tulevan vuoden aikana ja näyttelyssä on esillä fragmentteja teosprosessista. Esimerkiksi Vuosaarenhuipun lähtökohdakseen ottanut W A U H A U S -kollektiivin esitys Suurenmoinen sotku laajenee videoteokseksi, joka saa ensiesityksensä näyttelyssä.  A Stream among Streams –teoskokonaisuus puolestaan levittäytyy Kalasataman alueelle kuluvan vuosikymmenen aikana. 

Näyttely tapahtuu myös kevään ja syksyn aikana ympäri kaupunkia opastetuilla teosvierailuilla paikoissa, joihin yleisöllä ei tavanomaisesti ole pääsyä, kuten päiväkodeissa ja kouluissa.  

Näyttelyn taiteilijat: Alma HeikkiläNayab IkramSanna KannistoJan LütjohannToisissa tiloissaW A U H A U S ja BognaLuiza Wiśniewska.

Näyttelyn ja tilausteosten kuratointi: amanuenssi Aleksandra Kiskonen ja amanuenssi Kristiina Ljokkoi, HAMin julkisen taiteen yksikkö.

Teosvierailuilla esiteltävien teosten taiteilijat: Jussi JuurinenTuomas A. LaitinenMaija LuutonenPearla PigaoJani RuscicaKustaa Saksi ja Man Yau.

Maija Luutosen teoksen kuratointi:  Mikko Oranen, HAM. Muiden teosten kuratointi:  amanuenssi Aleksandra Kiskonen ja amanuenssi Kristiina Ljokkoi; HAMin julkisen taiteen yksikkö.

HAM Helsingin taidemuseo toimii taideasiantuntijana, kun Helsingin kaupunki tilaa uutta julkista taidetta. Helsingissä suurimman osan näistä teoksista mahdollistaa ns. taiteen prosenttiperiaate. Se tarkoittaa, että rakennushankkeiden budjeteista varataan osuus uuden julkisen taiteen toteuttamiseen. Helsinki on noudattanut prosenttiperiaatetta vuodesta 1991, ja kaupungin julkisiin rakennuksiin, puistoihin ja aukioille on tällä rahoitustavalla toteutettu yli kaksisataa julkisen taiteen teosta. 

Lisäksi HAM Helsingin taidemuseo toteuttaa vuosittain muutaman teoksen julkiseen tilaan erillisellä määrärahalla. Kaupunki myös vastaanottaa jonkin verran julkisia taideteoksia lahjoituksina. 

Teokset liitetään osaksi Helsingin kaupungin taidekokoelmaa, jota HAM Helsingin taidemuseo hallinnoi. Jokainen teos vaatii ikääntyessään myös ylläpitoa, korjauksia ja konservointia, josta museon julkisen taiteen yksikkö vastaa yhteistyössä Kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Moniammatillinen yksikkö hoitaa myös erilaisia julkisen tilan taiteen asiantuntijatehtäviä. 

Opastetut teosvierailut

tiistai 14.3. kello 16–17 / Jussi Juurinen / Verkkosaaren päiväkoti 

tiistai 18.4. kello 15:30-16:30 / Kustaa Saksi / Etu-Töölön lukio 

tiistai 25.4. kello 16–17 / Maija Luutonen / Lauttasaaren päiväkoti 

tiistai 30.5. kello 16–17 / Pearla Pigao / Vuosaaren lukio 

tiistai 8.8. kello 16–17 / Jani Ruscica / Helsingin kielilukio 

tiistai 15.8. kello 16–17 / Man Yau / Kuninkaantammi (Kannelmäen peruskoulu, TAMMI-toimipiste)

tiistai 22.8. kello 16–17 / Tuomas A. Laitinen / Jätkäsaaren peruskoulu

Hae