Hyppää sisältöön

Kevätlaitumelle

Alkaa

14.04.2023

Päättyy

14.01.2024

Kuuden taiteilijan teoksia yhdistävät satumainen esittävyys ja mielikuvitusta ruokkiva, tarinallinen sisältö. Bäcksbackan kokoelmiin pohjautuva näyttely koetaan ilman kenkiä, ja koko näyttelyarkkitehtuurin lähtökohta on lapsen mittakaava.

Antti Vuori: Kevätlaitumelle, 1975. © HAM/Yehia Eweis

HAMin Kevätlaitumelle on taidenäyttely, jonka suunnittelun kaikissa vaiheissa on otettu huomioon lapset ja heidän huoltajansa. Näyttelyn taideteoksia yhdistää 1970-luvun estetiikka, sen tunnistettava, aaltoileva muotokieli ja vahva värimaailma. Teoksissa liikutaan sujuvasti satumaailmojen ja arkitodellisuuden välillä: ne avaavat katsojalle oven realististen ja mielikuvitukseen pohjaavien hahmojen elinpiiriin. Taiteen ystävät saavat nauttia harvinaisuuksista, sillä enemmistö näyttelyn teoksista on ensi kertaa esillä HAMissa.

Pienimmät katsojat otetaan huomioon näyttelyarkkitehtuurissa erityisillä, leikkisillä ratkaisuilla, ja yleisölle tarjotaan myös mahdollisuuksia itseilmaisuun. Näyttelyn lapsen mittakaavasta lähtevän arkkitehtuurin on suunnitellut arkkitehtuuritoimisto Aalto+Aalto.

Näyttelyn teokset kuuluvat paria poikkeusta lukuun ottamatta HAMin Bäcksbacka-kokoelmiin: Leonard ja Katarina Bäcksbackan 1976 lahjoittamaan kokonaisuuteen, joka on Helsingin kaupungin taidekokoelmien ydin, sekä Ingjald Bäcksbackan ja Christina Bäcksbackan lahjoituskokoelmiin vuodelta 2018. Näissä kokoelmissa elää Taidesalonki-galleriaa pyörittäneen perheen perintö ja yhteys nykypäivään sekä taiteellinen linja, jossa korostuvat väri ja esittävä maalaustaide.

Näyttelyn taiteilijat: Veikko Hirvimäki, Alice Kaira, Pirkko Lepistö, Tuomas Mäntynen, Michael Schilkin ja Antti Vuori.

Näyttelyn on kuratoinut HAMin amanuenssi Sanna Tuulikangas.

Kannustamme tutkimaan taideteoksia tarkoin. Etsi värejä, olentoja ja vaikka eri vuodenaikoja. Käytä teoksia mielikuvituksesi ravintona; tee niistä tulkintoja ja keksi omia tarinoita. Voit napata näyttelystä mukaasi vihkon, josta löytyy lisätietoa taiteilijoista ja teoksiin liittyviä tehtäviä. Näyttelyvihko löytyy myös täältä (PDF).

Näyttelynäkymä. © HAM/Sonja Hyytiäinen
Tuomas Mäntynen: Sirkuksen johtaja, 1970. © HAM/Anna Taival

Alice Kaira: Omakuva, 1972. © HAM/Yehia Eweis

Hae