Skip to content

Ut på vårbete

Börjar

14.04.2023

Slutar

14.01.2024

På HAM visas konst av sex konstnärer som delar ett fantasieggande, berättande innehåll återgivet med ett sagolikt, figurativt grepp. Utställningen som baserar sig på samling Bäcksbacka ska upplevas utan skor och hela utställningsarkitekturen utgår från barnets perspektiv.

Antti Vuori: Ut på vårbete, 1975. © HAM/Yehia Eweis

Ut på grönbete på HAM är en konstutställning, där man tagit hänsyn till barnen och deras vuxna sällskap i alla skeden av planeringen. Utställningens konstverk delar 1970-talets estetik, dess igenkännliga böljande formspråk och starka färgskala. Arbetena rör sig obehindrat mellan sagovärldar och vardagsverkligheten: de öppnar dörren åt betraktaren till de realistiska och fantasifulla varelsernas livssfär. Konstvännerna får njuta av många rariteter, för merparten av utställningens verk visas nu för första gången på HAM.

Utställningens arkitekter har tagit besökarna i beaktande med särskilda, lekfulla lösningar och publiken ges också möjligheter att uttrycka sig själva. Arkitekturen är anpassad till barnets storlek och ritad av arkitektbyrån Aalto+Aalto.

Med några få undantag har utställningens verk hämtats från HAM:s Bäcksbacka-samlingar, det vill säga konsthelheten som Leonard och Katarina Bäcksbacka donerade 1976 och som utgör kärnan i Helsingfors stads konstsamlingar, samt Ingjald Bäcksbackas och Christina Bäcksbackas donationssamlingar från 2018. De här samlingarna andas arvet av familjen Bäcksbacka, som drev Konstsalongen, dess kopplingar till vår tid samt en konstnärlig linje som domineras av färg och figurativt måleri.

Utställningens konstnärer: Veikko HirvimäkiAlice KairaPirkko LepistöTuomas MäntynenMichael Schilkin och Antti Vuori.

Utställningens kurator är amanuens Sanna Tuulikangas på HAM.

Vi uppmuntrar till att studera konstverken noga. Sök efter färger, figurer eller till exempel olika årstider. Använd din fantasi då du tittar på verken: tolka dem och hitta på egna berättelser. Ta gärna med dig ett utställningshäfte där hittar du mer information om konstnärerna och uppgifter i anslutning till konstverken. Utställningshäftet finns även här (PDF).

Utställningsvy. © HAM/Sonja Hyytiäinen
Tuomas Mäntynen: Sirkuksen johtaja, 1970. © HAM/Anna Taival

Alice Kaira: Omakuva, 1972. © HAM/Yehia Eweis

Sök