Hyppää sisältöön

Kristiina Mäenpää: Core Collapse

Alkaa

16.03.2024

Päättyy

05.05.2024

Kristiina Mäenpään näyttely Core Collapse tarttuu ihmisen eliniän ylittäviin, ylimuistoisiin ajallisuuksiin, sekä energian ja materian kiertokulkuun kotiplaneetallamme ja universumissa.

Kristiina Mäenpää: Core Collapse, 2024 (yksityiskohta prosessista). © Kristiina Mäenpää.

Näyttelyn lähtökohtana on Betelgeusen, Orionin tähdistön punaisen jättiläisen kuoleman odotus. Lähestyvä tähden räjähdys tulee olemaan lähimpänä Maata koskaan tapahtunut supernova. Sellaisena se avaa tutkijoille mahdollisuuden päästä käsiksi toistaiseksi pimennossa olleisiin kysymyksiin alkuräjähdyksen jälkeisistä ensihetkistä, sekä universumin rakenteen ja pimeän aineen arvoituksista.

Lähes kaiken tuntemamme materian alkuperä on jättiläistähtien ydinreaktioissa. Tähdistä alkuaineet kulkeutuvat muualle universumiin, kun viimeisenä elementtinä muodostuva rauta saa raskaan ytimen romahtamaan ja tähden räjähtämään supernovana.

Teosten materiaalisuuksilla on yhteys supernoviin raudan sekä valokuvan perusominaisuuksien kautta. Analogisten valokuvapapereiden hidas tummuminen johtuu supernovien lähettämästä kosmisesta säteilystä, sekä alkuräjähdyksen jäänteenä olevasta taustasäteilystä. Avaruussäteily kykenee läpäisemään valokuvapaperia suojaavien, valotiiviiden pakkausten kerrokset, jolloin paperi alkaa vuosikymmenien saatossa valottua. Lopputuloksena syntyvä harmaasävy on kuin arkkifossiili, joka kannattelee elämää edeltävän ajan ylimuistoista jälkeä.

Kehänkiertäjät / Orbital travellers -teoksen teräksiset kuulat ovat peräisin voimalaitoksesta, jossa niitä on käytetty kivihiilen hienontamiseen. Kuulat ovat jääneet käyttämättömiksi hiilineutraaliin energiantuotantoon siirtymisen myötä, muuttuen itsessään eräänlaisiksi reliikeiksi.

Tähden kuolema edustaa uuden alkua, mutta siitä heijastuu myös oman aikamme epävarmuus jälkifossiilisessa maailmassa. Ehtiikö ihmiskunta todistaa Betelgeusen supernovan ja löytämään vastauksia universumin perustaviin kysymyksiin?

Kristiina Mäenpään (s.1990) tausta kuvataiteilijana on valokuvataiteessa, mikä näkyy hänen tilallisissa teoksissaan ajan materiaaleihin tekeminä jälkinä ja muutoksena. Mäenpää on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta (2023).

Kiitokset näyttelyn tukemisesta Paulon Säätiölle, VISEK:lle ja Hanasaaren voimalaitokselle.

kristiinamaenpaa.com

Näyttelyn avajaisia vietetään perjantaina 15.3.2024 klo 17–19.

HAM gallerian näyttelyt vuonna 2024 ovat saaneet tukea Museovirastolta.

Näyttelynäkymiä

Kuvat: HAM/Maija Toivanen

Hae