Hyppää sisältöön

Laura Dahlberg: Abiotic Variables feat. Alien Babies

Alkaa

05.08.2023

Päättyy

17.09.2023

Laura Dahlbergin Alien Babies on hämärässä tilassa toimiva installaatio, jonka silikonista valetut robotit liikkuvat ilmanpaineella.

Laura Dahlberg: Abiotic Variables, 2023 (detail)

Laura Dahlbergin Alien Babies on hämärässä tilassa toimiva installaatio, jonka silikonista valetut robotit liikkuvat ilmanpaineella. Teoksen moottorit puhaltavat ilmaa sykleissä. Teoksen pehmeiden robottien liikeratojen lähtökohtana on käytetty orgaanisten eliöiden motoriikkaa. Näyttelyn mekaaniset oliot reagoivat ympäristönsä ärsykkeisiin mukautumalla ja muuttamalla muotoaan. Liike on elämän edellytys orgaanisille eliöille, ja se voisi taiteilijan mukaan olla sitä myös näille pienille mekaanisille olioille.  

“Olen pohtinut, määritteleekö liike olion elolliseksi yksilöksi. Toisaalta esimerkiksi tietoisuutta käsittelevän panpsykismiteorian mukaan kaikilla olioilla on mieli tai mielen kaltainen ominaisuus. Näkemyksessä ajatellaan universumin fysikaalisten rakennuspalojen omaavan mielellisiä ominaisuuksia, olivatpa ne osia elävistä ja liikkuvista organismeista tai eivät”, kuvailee Dahlberg 

Abiotic Variables on nestekidemuovin mahdollisuuksia tutkiva projekti, joka on toteutettu yhteistyössä Tampereen yliopiston kemistien professori Arri Priimägin ja tohtoriopiskelija Zixuan Dengin kanssa. Näyttelyn teoksessa käytettyjen nestekidemuovikappaleiden liike on toteutettu ehdollistamalla materiaalia liikkumaan valon ja lämmön vaikutuksesta. Teoksen videoissa muoviosia liikutetaan voimakkaalla sinisellä valolla, jonka aallonpituus on 450–550 nanometriä. Nestekidemuovin molekyylit on järjestetty niin, että ne muistavat mihin suuntaan kääntyä. 

Laura Dahlberg (s. 1991) on kuvataiteilija, jonka työskentelyn teemat keskittyvät nykyisten lajien ja teknologian yhteiseloon sekä muinaisiin ajatuksiin luonnonelementtien voimasta. Hän on kiinnostunut luomaan tiloja, joissa voimme kokea yhteyttä mekaanisten olioiden kanssa. Dahlberg on valmistunut kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta (2016) ja kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta (2022). 

www.lauradahlberg.com 

Näyttelyä on tukenut Suomen kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus.  

Helsinki Hacklab on tukenut teosten teknisessä toteutuksessa.  

Abiotic Variables -teoksen äänimaisema on toteutettu yhteistyössä muusikko Eemeli Dahlbergin kanssa. 

Hae