Hyppää sisältöön

Xiao Zhiyu: Layered Hills send off Glimmering Light

小山重叠金明灭

Xiao Zhiyu käyttää näyttelyssään perinteisen kiinalaisen kuvantekemisen keinoja tutkiakseen maisemaa esineiden halki ulottuvana pintana.

Alkaa

06.07.2024

Päättyy

01.09.2024

Layered Hills send off Glimmering Light on ensimmäinen säe Wen Tingyunin (812–870) runosta, joka luo sumean näkymän naisen makuuhuoneeseen tämän pukeutuessa. Mutta kuinka kukkulat voivat kerrostua ja laskostua huoneen sisällä? Ehkä ne olivat kuvia sermissä, joka avattuna muuttui maisemaksi, jossa nainen lepää unessaan.

Sanojen moniselitteisyys ei tee eroa maiseman ja sen esittämisen välillä: kukkulat ja joet venyttäytyvät, moninkertaistuvat, vierivät, kietoutuvat yhteen ja siirtyvät paikasta toiseen kuin kuvat sermissä.

Perinteisen kiinalaisen kuvantekemisen keinojen avulla maisemaa tarkastellaan esineiden halki ulottuvana pintana.

Näyttelyssä esillä olevat maalatut esineet käsittelevät aiheita ja kuvia, joita Xiao on kohdannut tutkiessaan maisemaa Kiinan taidehistoriassa. Taiteilijan luomien viiden kuvapaneelin avulla muutettu näyttelytila on suunniteltu bógǔ-tapahtumaksi (博古), joka viittaa klassisten esineiden tutkimiseen tai arvostamiseen jonkun kokoelmassa. Bógǔ on tyypillinen kiinalaisten intellektuellien kokoontuminen Song-dynastian ajalta (960–1279).

Taiteilija Xiao Zhiyu (Kiina, s. 1995) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi maalaustaiteen koulutusohjelmasta Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2022. Vuonna 2025 Zhiyu lähtee residenssiin Maastrichtissa sijaitsevaan Jan van Eyck Academieen. Häntä edustaa Galleria Fuoricampo (Italia).

Lue koko näyttelyteksti täällä (englanniksi).

xiaozhiyu.info

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus (Taike). Taiteilija haluaa kiittää lämpimästi näyttelyavustaja Paavo Kärkeä.

Vuonna 2024 kaikkia HAM gallerian näyttelyitä tukee Museovirasto.

Hae