Hyppää sisältöön

Opetusmateriaalit

Näyttelyihin on tarjolla opetusmateriaalia. Tehtäväpaketteja voi näyttelystä riippuen hyödyntää joko näyttelyvierailulla, koululla vierailuun valmistautuessa tai näyttelykäynnin jälkeen.

Antti Vuori: Kevätlaitumelle, 1975. © HAM/Yehia Eweis

Kevätlaitumelle

Kuuden taiteilijan teoksia yhdistävät satumainen esittävyys ja mielikuvitusta ruokkiva, tarinallinen sisältö. Bäcksbackan kokoelmiin pohjautuva näyttely koetaan ilman kenkiä, ja koko näyttelyarkkitehtuurin lähtökohta on lapsen mittakaava.

Kannustamme tutkimaan taideteoksia tarkoin. Etsi värejä, olentoja ja vaikka eri vuodenaikoja. Käytä teoksia mielikuvituksesi ravintona; tee niistä tulkintoja ja keksi omia tarinoita. Voit napata mukaasi näyttelyvihon, josta löytyy lisätietoa taiteilijoista ja teoksiin liittyviä tehtäviä. Näyttelyvihko löytyy myös täältä (PDF).

Materiaaleja voi soveltaa varhaiskasvatukseen, alakouluille, yläkouluun ja toiselle asteelle.

Tove Jansson: Juhlat kaupungissa, 1947. © HAM/Hanna Kukorelli

Tove Jansson

Tove Jansson oli todellinen taiteen monitaituri. Hän oli kuvataiteilija, kirjailija, sarjakuvapiirtäjä, kuvittaja ja käsikirjoittaja, joka tunnetaan parhaiten muumien luojana. HAM on omistanut osan tiloistaan taiteilijan elämän ja tuotannon esittelylle.

HAMin oppimateriaaleissa käsitellään Tove Janssonin freskoja Juhlat kaupungilla ja Juhlat maalla, jotka on sijoitettu museon tiloihin Tennispalatsiin. Osa oppimateriaaleista liittyy mereen, joka oli lähes kaikki kesänsä saaristossa viettäneelle Tove Janssonille tärkeä innoittaja.

Tutustu freskoihin

Tove Jansson on käyttänyt sekä fresko- että sekkotekniikkaa maalatessaan teokset Juhlat maalla ja Juhlat kaupungissa. Tutustu freskojen yksityiskohtiin ja opi lisää freskotekniikasta.

Näkökulmaopastus: Tove Janssonin freskot

Tove Janssonin Juhlat kaupungilla ja Juhlat maalla -freskojen äärellä keskustelevat HAMin amanuenssi Mikko Oranen sekä toimittaja Kaisa Viitanen.

Tove Janssonin virtuaalimuseo

Tove Jansson syntyi vuonna 1914 taiteilijaperheeseen. Hänen isänsä Viktor Jansson (1886-1958) oli kuvanveistäjä ja äitinsä Signe Hammasten-Jansson (1882-1970) piirtäjä ja kuvittaja. Myös Tove Janssonin pikkuveljet Per Olov (1920-2019) sekä Lars (1926-2000) työskentelivät taiteen parissa, Lars kirjailijana ja sarjakuvapiirtäjänä ja Per Olov valokuvaajana.

Tove Janssonin virtuaalimuseosta löydät lisätietoa taiteilijan elämästä. Voit tutustua Tove Janssonin perheeseen, persoonaan, uraan, ateljeehen, saareen ja matkoihin. Virtuaalimuseosta vastaa Moomin Characters Oy.

Minäkö se oon? -taidepaja © HAM/Maija Toivanen

HAMin taidehetket

Taidehetkissä rohkaistaan taiteen tekemiseen kotioloissa. Alle 10 minuutin videoilla esitellään pieniä taideharjoituksia, joissa hyödynnetään erilaisia tekniikoita ja materiaaleja. Ennakko-osaamista ei tarvita. Taidehetket soveltuvat kaikille!

Veistosreitit

Hae