Hyppää sisältöön

Lasten HAM

Anna lasten näyttää tietä. Kyykisty katsomaan teoksia lapsen näkövinkkelistä. Mikä teos seuralaistasi kiinnostaa eniten, ja miksi? Anna pienen oppaasi kertoa sinulle mitä teoksessa tapahtuu.

Kaikki alle 18-vuotiaat pääsevät aina ilmaiseksi HAMiin ja museossa järjestettäviin työpajoihin. Meille pääsee kätevästi myös lastenvaunujen kanssa, ja hissillä voi liikkua mukavasti kerroksesta toiseen.

Henkilökuntamme opastaa mielellään kaikenlaisissa lasten museovierailua koskevissa kysymyksissä. Tälle sivulle olemme koostaneet parhaimmat vinkkimme.

Vinkkejä museokäyntiin

Katsele, kuuntele, kävele

Juoksemista kannattaa välttää. Vauhdissa voi liukastua tai törmätä taideteokseen, seinään tai toiseen ihmiseen.

Katsele teoksia

Teoksiin ei voi koskea, koska sormista jää pelkälläkin hipaisulla rasvaa, johon alkaa tarttua pölyä ja likaa. Pöly ja lika taas tuhoavat teoksen pintaa. Autathan meitä säilyttämään teokset ehjinä.

Lainaa HAM-reppu näyttelyvierailun iloksi!

HAMin kassalta voit lainata repun, jossa on tarjolla puuhaa 3–9-vuotiaille museovieraille käynnin ajaksi. Pehmo ja Lilibeth Cuenca Rasmussenin näyttelyiden ajan repusta löytyvät ompelukortti, johon voit kokeilla kirjontaa ja rakennuspalikoita, joilla voit rakennella pienoismajan tai veistoksen!

Syö eväät museon aulassa

Älä tuo ruokaa, juomaa tai edes purkkaa näyttelytiloihin. Kaikenlaiset tahrat ovat erittäin vahingollisia taideteoksille ja siksi näyttelytiloissamme ei voi ollenkaan ruokailla. Museosta löytyy monenlaisia tiloja eväiden syömiseen ja imettämiseen. Henkilökunta neuvoo mielellään.

Jos väsyttää, istu lattialle tai penkille

Seiniin nojailu tärisyttää seiniä, ja vähäinenkin tärinä voi olla taideteokselle vaarallista. Vitriinit tai esineet niiden sisällä voivat kaatua nojailusta.

Kokeile museovinkkejä

HAMin aulasta löytyy neliönmallisia museovinkkejä, joiden avulla museon voi kokea monella tavalla. Tässä muutama esimerkki:

Museon kamalin teos
Katso pisimpään sitä teosta, joka on sinusta tylsä tai ärsyttävä. Kiinnitä huomiota sen yksityiskohtiin, tekniikkaan ja materiaaliin. Miksi taiteilija on valinnut juuri nämä? Lue teoksen esittelytekstit.

Kuuntele
Sulje silmäsi ja keskity ääniin ympärilläsi. Mitä kuulet? Askeleita? Hurinaa? Kaikuja? Liittyykö taideteokseen jokin ääni? Toista sama eri kohdissa museota.

Varjosta naapuria
Millaista olisi nähdä museo jonkun toisen silmin? Kiinnitä huomiota teokseen, jonka kohdalla muut kävijät viipyvät pisimpään. Miksi juuri se teos kiinnostaa heitä?

Puuta vai purkkaa
Taideteoksia voi tehdä mistä materiaalista vain. Kuvittele, jos edessäsi oleva veistos olisikin tehty popcornista tai hiirenloukuista. Miten materiaali vaikuttaa ajatuksiisi teoksesta?

Pajat ja tapahtumat

Ota taide omaksesi itse tekemällä ja yhdessä kokemalla! Tule sellaisena kuin olet: ennakko-osaamista ei tarvita.

Tilaa oma taidepaja

HAMista voi tilata ihan oman yksityisen taidepajan, vaikkapa synttäreiden kunniaksi.

Lauantaipajat klo 12-15

HAMissa pidettäviin lauantaipajoihin voi osallistua ilman ennakkoilmoittautumista. Pajat sopivat kaikenikäiselle, alle 10-vuotiaiden toivotaan kuitenkin osallistuvan pajoihin aikuisen seurassa. Pajoihin pääsee sisäänpääsymaksun hinnalla – eli kaikki alle 18-vuotiaat ovat tervetulleita ilmaiseksi.

Tapahtumat

Joskus HAMissa järjestetään myös erilaisia tapahtumia. Näyttelyssä voi olla musiikkia tai siellä voi päästä piirtelemään jättimäisille piirustuspapereille. Tapahtumista löydät tietoa HAMin kalenterista.

Ilmaisperjantait

Kaikki alle 18-vuotiaat pääsevät aina HAMiin ilmaiseksi. Voit tuoda aikuisen maksutta mukanasi #freeHAM-päivinä, joita järjestetään melkeinpä jokaisen kuukauden viimeisenä perjantaina.

Hae