Skip to content

Barnens HAM

Låt barnen visa vägen. Sätt dig på huk för att se verken ur barnens synvinkel. Vilket verk tycker din följeslagare är mest intressant och varför? Låt din lilla guide berätta för dig vad som händer i verket.

Alla under 18 år kommer alltid in gratis på HAM och verkstäder som arrangeras där. Det är också enkelt att komma in med barnvagn i museet och med hissen kan ni lätt förflytta er från en våning till en annan.

Vår personal ger gärna information om alla möjliga frågor som rör barnens museibesök. På den här sidan har vi samlat våra bästa tips.

Tips inför besök på museet

Titta, lyssna, gå

Det lönar sig att inte springa. Man kan halka i farten eller springa in i ett konstverk, väggen, eller någon annan.

Titta på verken

Man får inte röra verken, eftersom det räcker att man nuddar det lite för att fingrarna ska lämna efter sig fett, där damm och smuts fastnar. Damm och smuts förstör i sin tur verkets yta. Visst hjälper du oss att bevara verken oskadda.

Låna en HAM-ryggsäck under utställningsbesöket!

Från HAM:s kassa kan du låna en ryggsäck med pyssel för 3-9-åringar för utställningsbesöket. Under utställningen Mjukis och Lilibeth Cuenca Rasmussens utställning hittar du i ryggsäcken ett sykort, på vilket du kan testa broderi, och byggklossar, av vilka du kan bygga en miniatyrkoja eller en skulptur!

Ät matsäcken i museets aula

Ta inte med dig mat, dryck eller ens tuggummi till utställningslokalerna. Alla slags fläckar är väldigt skadliga för konstverken och därför får man inte alls äta i våra utställningslokaler. I museet finns många olika slags utrymmen för att äta matsäck och amma. Personalen svarar gärna på frågor.

Sätt dig på golvet eller en bänk om du är trött

Om du lutar dig mot väggen skapar det vibrationer, och till och med en liten vibration kan skada konstverken. Vitrinerna eller föremålen i dem kan falla omkull ifall man lutar sig mot dem.

Testa museitips

I HAM:s aula finns kvadratformade museitips som kan hjälpa dig att uppleva museet på många olika sätt. Här kommer några exempel:

Museets hemskaste verk
Titta längst på ett verk som du tycker är tråkigt eller irriterande. Fäst uppmärksamhet vid detaljerna, tekniken och materialet. Varför har konstnären valt just dessa? Läs verkets presentationstexter.

Lyssna
Blunda och koncentrera dig på ljuden omkring dig. Vad hör du? Fotsteg? Brummande? Ekon? Är något ljud kopplat till verket? Upprepa samma sak på olika ställen i museet.

Skugga grannen
Hurdant vore det att se museet med någon annans ögon? Fäst uppmärksamhet vid det verk där andra besökare blir kvar längst vid. Varför är de intresserade av just det verket?

Trä eller tuggummi
Konstverk kan göras av vilket material som helst. Föreställ dig att skulpturen framför dig är gjord av popcorn eller råttfällor. Hur påverkar materialet dina tankar om verket?⁣

Verkstäder och evenemang

Gör konsten din egen genom att skapa själv och uppleva tillsammans! Kom som du är, ingen förhandskunskap behövs.

Beställ en egen konstverkstad

Man kan även beställa en helt egen verkstad på HAM, till exempel för att fira en födelsedag.

Lördagsverkstäder kl. 12–15

Du kan delta i HAM:s lördagsverkstäder utan förhandsanmälan. Verkstäderna passar alla åldrar, men vi önskar dock att barn under 10 år deltar tillsammans med en vuxen. Verkstäderna ingår i inträdesbiljetten – det innebär att alla under 18 år får delta gratis.

Evenemang

Ibland ordnas även olika slags evenemang på HAM. Det kan spelas musik på en utställning eller så kan man få rita på ett gigantiskt ritpapper. Information om evenemangen finns i HAM:s kalender.⁣

Gratisdagarna

Alla under 18 år kommer alltid in gratis på HAM. Du kan ta med dig en vuxen gratis under #freeHAM-dagarna, som ordnas nästan varje sista fredag i månaden.

Sök