Hyppää sisältöön

Helsingin Telakkarantaan valmistui uusi julkinen teos taiteilija Tiina Raitaselta

31.10.2022

Tiina Raitanen: Luettelo/Förteckningen/The List, 2022. © HAM/Kirsi Halkola

Telakkarantaan Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) edustalle, Telakkakadun ja Munkkisaarenkadun risteykseen on valmistunut uusi julkinen teos kuvanveistäjä Tiina Raitaselta. Yli neljään metriin kohoava Luettelo-niminen veistos koostuu toisiinsa nojaavista ja vierekkäin asettuvista muodoista. Muotojen lähtökohtana toimivat taiteilijan kemikaaliviraston työmaalta löytämät merkityksettöminä hylätyt, ajan patinoimat esineet, kuten osa vanhaa saranaa, muovinpalanen, naula, hiomapaperi ja tunnistamaton metallinkappale. Näiden esineiden pohjalta Raitanen on toteuttanut Luettelo-teoksen ruostumattomasta ja haponkestävästä teräksestä, alumiinista, pronssista ja betonista.

Luettelo julkistetaan kaikille avoimessa tilaisuudessa keskiviikkona 2. marraskuuta klo 11. Teoksen julkistaa kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäki. Taiteilija Tiina Raitanen on läsnä tilaisuudessa.

Tiina Raitanen on Luettelo-teoksessaan siirtänyt suureen mittakaavaan taiteellista työskentelytapaansa, jossa hän muotintaa ja valaa esinelöytöjä eri tekniikoin ja koostaa ne yhteen veistoksiksi.

Osa esineistä on päätynyt kemikaaliviraston työmaalle vasta äskettäin korjausrakentamisen yhteydessä, osa on ollut kiinni rakenteissa vuosikymmeniä. Suurennettuina muodot muuttuvat abstrakteiksi. Niillä on ollut jokin alkuperä, materiaali, tuotantoprosessi ja tarkoitus menneessä ajassa, tietyn hetken. Veistoksessa osa muodoista nojaa toisiinsa, yksi seisoo itsenäisesti kauempana. Niistä muodostuu lajitelma, eräänlainen luettelo.

Teoksen sisältöön on vaikuttanut paikan historian lisäksi sen nykyisyys. Tiina Raitanen kertoo: ”Kemikaalivirasto toimii tiedon tallentajana ja välittäjänä. Veistoksen asetelma kuvaa tiedon kerroksellista vaikutusta ja järjestelmällisen tallentamisen tärkeyttä. Lainsäädännöllä pyritään suojelemaan ihmistä ja ympäristöä haitallisilta kemikaaleilta, olivatpa ne sitten teollisuuden kemikaaleja tai päivittäiskemikaaleja kiinteässä, liuosten tai aerosolien olomuodossa. Veistokseni erilaiset muodot ja materiaalit ilmentävät tätä kemikaalien suurta kirjoa.”

Veistoksen materiaalit ovat ominaisuuksiltaan erilaisia. Haponkestävä teräs kestää aikaa ja sääolosuhteita satoja vuosia, alumiinin kiilto sameutuu ajan myötä sen pintaan muodostuvan alempia kerroksia korroosiolta suojaavan oksidikerroksen vaikutuksesta, pronssin patina muuttuu pikkuhiljaa. Betoni hengittää läpi ympäristöään. Veistos näyttäytyy erilaisena eri vuodenaikoina ja eri valotiloissa. Kiiltävästä teräspinnasta heijastuu ECHA:n rakennus ja ympäröivä arki ohikulkevine ihmisineen. Samalla teos heijastaa itse itseään, kun sen osat peilautuvat kiiltävästä pinnasta luoden teoksen sisäisen valojen ja heijastusten maailman.

Tiina Raitanen (s.1983) on valmistunut kuvataiteilijaksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2012. Hän on lisäksi opiskellut kuvanveistoa Tukholman Kunliga Konsthögskolanissa 2018-2019. Raitasen teoksia on voinut nähdä lukuisissa ryhmänäyttelyissä, mm. Serlachius-museo Göstassa Mäntässä vuonna 2021, ja hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä, kuten Galerie Sinnessa Helsingissä 2019.

Helsingin kaupunki noudattaa prosenttiperiaatetta, mikä tarkoittaa, että kaupungin infrastruktuurin ja kiinteistöjen uudis- tai korjausrakentamisen kustannuksista noin prosentti varataan uuden julkisen taiteen toteuttamiseen. Viime vuosien vilkas rakentaminen on mahdollistanut taiteen tilaamisen useisiin julkisiin rakennuksiin mm. Vuosaaressa, Pakilassa, Myllypurossa ja Kumpulassa. HAM Helsingin taidemuseo toimii hankkeissa taideasiantuntijana, ja teokset liitetään osaksi Helsingin kaupungin julkisen taiteen kokoelmaa, jota HAM Helsingin taidemuseo hallinnoi.

Tiina Raitanen: Luettelo, 2022. © HAM/Kirsi Halkola

Hae