Hyppää sisältöön

Helsinki Biennaalista tutut Alicja Kwaden julkiset teokset Kalasatamaan

7.6.2022

Alicja Kwade: Big Be-Hide, 2019. © HAM/Maija Toivanen

Helsingin Kalasatama saa kesäkuussa kaksi uutta julkisen taiteen teosta Alicja Kwadelta. Teokset Big Be-Hide ja Pars Pro Toto nähtiin Vallisaaressa kesällä 2021 osana Helsinki Biennaalia, ja ne siirtyvät nyt pysyvästi Kalasatamaan. Molemmat teokset ovat Helsinkiä varten luotuja editioita taiteilijan eri puolilla maailmaa toteuttamista teoskonsepteista. Berliinissä asuva ja työskentelevä Kwade (s. 1979) on kansainvälisen nykytaiteen kiinnostavimpia ja kysytyimpiä tekijöitä. Hänen veistoksensa ja installaationsa käsittelevät usein ajan ja tilan kokemista sekä todellisuuden olemusta.

Teokset julkistetaan kaikille avoimessa tilaisuudessa tiistaina 7.6. klo 13:30. Julkistamistilaisuuden aikana siirrytään teokselta toiselle alkaen Parrulaiturilta Kalasatamanpuiston kohdalta ja päättyen Capellanranta 2:n kohdalla sijaitseville rantaan johtaville portaille. Teokset julkistaa Helsingin pormestari Juhana Vartiainen. Taiteilija Alicja Kwade on läsnä tilaisuudessa.

Parrulaiturille sijoitetussa Big Be-Hide -teoksessa luonnonkivi ja sen metallinen kopio on aseteltu symmetrisesti kaksipuolisen peilin molemmin puolin. Lähestymiskulmasta riippuen peili joko heijastaa tai luo läpinäkyvyyden illuusion; se sekä kätkee että täydentää. Peilistä heijastuva ympäristö muodostaa aukon maisemasta ja todellisuudesta toiseen.

Teos johdattaa pohtimaan samanlaisuutta ja erilaisuutta sekä rinnakkaisten maailmojen mahdollisuuksia. Alicja Kwaden mukaan arkinen maailmamme perustuu sosiaalisiin sopimuksiin, joita luomme havainnoistamme. Ymmärryksemme todellisuudesta ja ehdottomina totuuksina pitämistämme asioista on puutteellinen, koska se rakentuu aistiemme rajallisuudelle.

Pars Pro Toto koostuu kahdeksasta planeettaa muistuttavasta pyöreästä kivipallosta. Taiteilija valitsi Helsinkiin toteutettuun teokseensa pääosin pohjoismaisia kivilajeja. Kivissä näkyy niiden muinainen syntyprosessi, ikä ja ajan kulku. Teoksen latinankielinen nimi Pars Pro Toto, ”osa edustaa kokonaisuutta” ilmaisee yhden teoksen ulottuvuuksista: maailmankaikkeuden rakenteet toistuvat samanlaisina atomeista aurinkokuntiin. Yksilöiden olemassaolo suhteutuu ajan ja aineen valtaviin mittakaavoihin.

Alicja Kwade: Pars pro Toto, 2018. © HAM/Maija Toivanen

Kwaden teokset tarkastelevat suhdettamme luontoon, paikkaamme maailmankaikkeudessa, ja jatkuvaa muutosta laajempina filosofisina kysymyksinä. Ne haastavat meidät kyseenalaistamaan havaintomme ja käsityksemme ympäröivästä todellisuudesta.

Helsingin taidekokoelmaan liitettävät Kwaden teokset on kuratoinut HAM Helsingin taidemuseo. Teosten hankkimisen on mahdollistanut Helsingin noudattama taiteen prosenttiperiaate, jota noudatetaan muun muassa Kalasataman alueen rakentamisessa. Kalasataman ympäristötaidehankkeessa toteutetaan pysyvää ja väliaikaista taidetta sekä tapahtumia Helsingin kaupunginkanslian, kaupunkiympäristön toimialan, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan sekä HAM Helsingin taidemuseon yhteistyönä. Ympäristötaidehanke rahoitetaan alueen rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla.

Hae