Hyppää sisältöön

Taide tuo kasvun, välittämisen ja läsnäolon teemoja uusiin päiväkoteihin

25.4.2024

Bogna Wisniewska: visuaalinen halaus, 2023. Kuva: HAM/Sonja Hyytiäinen.

Kolmen vastavalmistuneen helsinkiläisen päiväkodin käyttäjät ovat saaneet ilokseen uutta julkista taidetta. Kirsi Kivivirralta on valmistunut teos Päiväkoti Soittajaan Kannelmäkeen, Sanna Kannistolta Päiväkoti Nuottiin Pukinmäkeen ja Bogna Wisniewskalta Longinojan päiväkotiin Malmille. Taideteoksista löytyy yhteyksiä kasvuun, kuuntelemiseen ja laajemminkin ihmisen ja elinympäristön väliseen vuorovaikutukseen.  

Kirsi Kivivirta: JOS OLISIN PUU, 2023. Kuva: HAM/Kirsi Halkola.

Kirsi Kivivirran teos JOS OLISIN PUU koostuu julkisivun puuympyröistä ja sisätilojen keraamisista, oksin kuvioiduista reliefeistä. Teoksen oksisto tuo ympäröivän maiseman sisätilaan, kohopinta kutsuu koskettamaan. Ympyrämuodot keskustelevat rakennuksen ikkunoiden, lattiakuvioiden, valaisimien, kalustevalintojen ja porttien yksityiskohtien kanssa. Päiväkoti Soittajan on suunnitellut arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy. 

Kirsi Kivivirran (s. 1959) työskentelyn lähtökohtia ovat arkiset tilat, urbaani maisema ja arkkitehtuuri. Hänen taiteensa pääasiallinen materiaali on valkoinen posliini, mutta Päiväkoti Soittajan teoskokonaisuudessa hän käyttää ensimmäistä kertaa myös puuta. 

Sanna Kannisto: Metsän kutsu, 2023. Kuva: HAM/Kirsi Halkola.

Sanna Kanniston teos Metsän kutsu tuo lähiluonnon sisälle ja kutsuu havainnoimaan lintuja ja luontoa. Päiväkoti Nuotin portaikon lasipinnoille painetut valokuvat linnuista ja puista virkistävät ja rauhoittavat tilaa. Portaikosta löytyvät mm. haavan oksalle istahtanut sinitiainen ja eri kotoperäisten puiden oksilla lehahtelevat punatulkut, urpiainen ja pensastasku. Leikin tuntua teokseen tuovat köysitikkaat, joilla keikkuvat mm. niittykirvinen ja pajulintu. Teokseen kuuluu lisäksi kehystettyjä valokuvia, joissa esiintyvät rautiainen, viherpeipot poppelipuussa sekä helmipöllö. Päiväkodin on suunnitellut Verstas Arkkitehdit Oy. 

Sanna Kannisto (s. 1974) on tunnettu muotokuvamaisista lintuvalokuvistaan, joiden ottamiseen luonnonoloissa hänellä on ELY-keskuksen erityislupa. Kanniston mukaan “linnuissa on haurasta kauneutta ja iloa; lystikkyyttäkin.” 

Bogna Wisniewskan teoskokonaisuus visuaalinen halaus sijoittuu Päiväkoti Longinojaan, jonka on suunnitellut arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy.Teokseen kuuluu keraamisia pilvimuotoja sekä tekstiilejä, joiden puiset kehykset toistavat pilvien pehmeää muotokieltä. Teoksen teemoja ovat ystävällisyys, välittäminen, pehmeys ja läheisyys. Taiteilija toivoo teoksensa viestivän rauhallisuutta ja hoivaa.  

Bogna Wisniewska (s. 1988) työskentelee maalauksen, keramiikan, tekstiilien, installaation ja puutarhanhoidon parissa. Hänen taiteellisen työskentelynsä ytimenä on luontosuhde, johon liittyvät hoiva, kiltteys, haavoittuvuus ja queer-näkökulma. 

Teokset on rahoitettu taiteen prosenttiperiaatteen avulla: Helsingin kaupungin uudis- tai korjausrakentamiskohteiden budjetista on varattu osuus uuden julkisen taiteen toteuttamiseen. HAM Helsingin taidemuseo toimii teoshankkeissa taideasiantuntijana ja teokset liitetään osaksi Helsingin kaupungin taidekokoelmaa, jota HAM hallinnoi. Prosenttiperiaatteen avulla toteutettuja teoksia kuuluu HAMin hallinnoimaan kokoelmaan jo yli 200.

Hae