Hyppää sisältöön

Tapulikaupungin uusi julkinen taideteos on Sasha Huberin ja Petri Saarikon yhteisöllinen Perusta 

18.8.2023

Sasha Huber & Petri Saarikko: Perusta / Fundament / Foundation, 2023. Maatullinkuja, Helsinki / Helsingfors ©HAM/Kirsi Halkola

Helsingin Tapulikaupunki on saanut uuden julkisen tilausteoksen. Taiteilijat Sasha Huber ja Petri Saarikko ovat luoneet Perusta-nimisen veistoskokonaisuuden yhdessä tapulikaupunkilaisten kanssa. Teos julkistetaan kaikille avoimessa tilaisuudessa osoitteessa Maatullinkuja 17 keskiviikkona 23. elokuuta klo 13. Teoksen julkistaa Helsingin kulttuurijohtaja Mari Männistö. Taiteilijat ovat läsnä tilaisuudessa. 

Sasha Huber ja Petri Saarikko halusivat tarjota asukkaille mahdollisuuden jättää jalanjälkensä alueelle. Teos perustuu ajatukseen, että yhteisö yhdessä muodostaa symbolisen yhteyden maahan ja maisemaan: teoksessa käytetty savi toimii sekä symbolina että materiaalina, joka yhdistää ihmiset toisiinsa ja asuinalueeseensa. Veistokset tallentavat yhteisöllisyyden kokemuksen ja kehollisen läsnäolon aina pienintä varpaanjäljen yksityiskohtaa myöten.  

Perusta sai muotonsa osallistavissa työpajoissa, joissa Maatullin ala-asteen koululaiset huoltajineen saivat yhdessä työstää savea jaloillaan. Savikimpaleet valettiin kolmeksi pronssiveistokseksi, joista suurin on sijoitettu Maatullinkujan aukiolle. Kaksi pienempää veistosta sijaitsevat läheisessä puistikossa sekä Maatullin koulun ja päiväkodin yhteydessä. Näin teos on palannut sinne, missä se on saanut alkunsa. Taiteilijat tallensivat teoksen osallistavan prosessin myös videodokumentaatioksi.  

Teoksen tausta on Huberin ja Saarikon Remedies Universe -projektissa, jossa tarkastellaan suullista perimätietoa eri kulttuurisissa ja maantieteellisissä konteksteissa. Perustan juuret ovat etenkin Remedies Mildura -projektissa, jonka taiteilijat toteuttivat osana 10th Mildura Palimpsest Biennalea Australiassa vuonna 2015. Teoskonseptissa taiteilijat kutsuvat koululaisia ja heidän huoltajiaan yhteen jakamaan tarinoita saven työstämisen äärelle.  

HAM Helsingin taidemuseo on tilannut teoksen julkisen taiteen määrärahallaan, jolla kaupunkistrategian mukaisesti lisätään julkista taidetta erityisesti sellaisille Helsingin alueille, joilla sitä on ennestään vähän tai ei lainkaan. Teos toteutettiin tiiviissä yhteistyössä Maatullin ala-asteen koulun ja kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Teos on liitetty osaksi HAMin kuratoimaa ja hallinnoimaa Helsingin julkisen taiteen kokoelmaa. 

Sasha Huber ja Petri Saarikko on Helsingissä asuva taiteilijaduo, joka on työskennellyt Remedies Universe -projektinsa parissa jo vuodesta 2011. Sveitsiläis-haitilainen, Suomessa työskentelevä kuvataiteilija Sasha Huber (s. 1975) on omassa taiteessaan käsitellyt historiaa, muistoja ja johonkin kuulumista, usein suhteessa kolonialismin ja postkolonialismin perintöön. Taiteilija ja muotoilija Petri Saarikko (s. 1973) hyödyntää laajasti taiteen eri menetelmiä performatiivisissa ja paikkasidonnaisissa teoksissaan.  

Hae