Tove Jansson (1914–2001) har målat vissa av de mest älskade konstverken i helsingforsarnas konstsamling. HAM har reserverat en del av sina utställningssalar för att presentera Janssons produktion och liv.

Vid den nya uthängningen av verk i galleriet får Tove Janssons fresker Fest i stan (1947) och Fest på landet (1947) sällskap av 13 av Per Olov Janssons fotografier, Tove Janssons akvarell Sniff och barnen är ute och ror (1955) samt scener ur dokumentärfilmen Haru – de ensammas ö. Filmen visar smalfilmer som Tove Janson och Tuulikki Pietilä filmat under sina somrar på Klovharun. På en vägg har en kopia av en havsmålning av Tove Jansson uppförts.

Bild: Per Olov Jansson
Bild: Per Olov Jansson
Tove Jansson: Sniff och barnen är ute och ror, 1955 / © Tove Jansson dödbo

Tove Jansson tillbringade nästan alla somrar under sitt liv i Pellinge skärgård, omkring 50 kilometer från Helsingfors. Familjen Jansson hyrde en stuga där och fick senare ett mer permanent ställe på Bredskär, där Jansson och hennes bror Lars byggde en stuga. Från 1960-talet till början av 1990-talet tillbringade Jansson sina somrar på Klovharun tillsammans med sin partner, grafikern Tuulikki Pietilä.

Bild: Per Olov Janssonin

De fotografier som visas har tagits av Jansson bror, fotografen Per Olov Jansson (1920–2019). Han fotograferade sin syster och familjens liv ute i skärgården under flera årtionden.

Stadshuskällaren med ursprunglig inredning © Helsingfors stadsmuseum / Foto Roos
Stadshuskällaren med ursprunglig inredning © Helsingfors stadsmuseum / Foto Roos

Personal- och representationsrestaurangen Stadshuskällaren öppnades i Helsingfors stadshus 1947.  Den pryddes, utöver av Toves Janssons fresker, av bland annat en reliefgrupp av Michael Schilkin. Fönsterrutorna hade etsade verk av Yrjö Rosola. Lokalens armaturer, som visas på utställningen, formgavs av Paavo Tynell (1890–1973), som ritade armaturer till talrika offentliga lokaler. Lokalen var en representativ och enhetlig modernistisk interiör av sin tid. När personalmatsalen flyttade 1965 revs lokalen och inte mycket av inredningen blev kvar. Konstverken fogades till stadens konstsamling.

Tove Jansson är en verklig multitalang inom konst. Hon var bildkonstnär, författare, serietecknare, illustratör och manusförfattare och allra bäst känd som mumintrollens skapare.

Toves berättelser i ord och bild har berört otaliga mäniskor runtom i världen.