Tove Jansson (1914–2001) har målat vissa av de mest älskade konstverken i helsingforsarnas konstsamling. HAM har reserverat en del av sina utställningssalar för att presentera Janssons produktion och liv.

Vid den nya uthängningen av verk i galleriet får Tove Janssons fresker Fest i stan (1947) och Fest på landet (1947) sällskap av 13 av Per Olov Janssons fotografier och scener ur dokumentärfilmen Haru – de ensammas ö. Filmen visar smalfilmer som Tove Janson och Tuulikki Pietilä filmat under sina somrar på Klovharun. På en vägg har en kopia av en havsmålning av Tove Jansson uppförts.

Tove Jansson tillbringade nästan alla somrar under sitt liv i Pellinge skärgård, omkring 50 kilometer från Helsingfors. Familjen Jansson hyrde en stuga där och fick senare ett mer permanent ställe på Bredskär, där Jansson och hennes bror Lars byggde en stuga. Från 1960-talet till början av 1990-talet tillbringade Jansson sina somrar på Klovharun tillsammans med sin partner, grafikern Tuulikki Pietilä.

De fotografier som visas har tagits av Jansson bror, fotografen Per Olov Jansson (1920–2019). Han fotograferade sin syster och familjens liv ute i skärgården under flera årtionden.

Tove Jansson är en verklig multitalang inom konst. Hon var bildkonstnär, författare, serietecknare, illustratör och manusförfattare och allra bäst känd som mumintrollens skapare.