Hyppää sisältöön
Eric Adlercreutz, Heikki Häiväoja ja Johanna Häiväoja: Adolf Erik Nordenskiöldin muistomerkki, 1985. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Adolf Erik Nordenskiöldin muistomerkki

Tekijä Eric Adlercreutz, Heikki Häiväoja, Johanna Häiväoja

Ehrenströmintie, Kaivopuisto, Helsinki

Adolf Erik Nordenskiöld (1832-1901) oli 1800-luvun merkittäviä suomalaisia tiedemiehiä ja ensimmäinen Koillisväylän kautta Jäämereltä Tyynellemerelle purjehtinut tutkimusmatkailija. Nordenskiöld syntyi ja opiskeli Suomessa, mutta joutui maanpakoon Ruotsiin 1857 esitettyään liian liberaaleja näkemyksiä Venäjän politiikasta.

Nordenskiöld sai 1858 toimen Ruotsin luonnonhistoriallisen valtionmuseon mineralogian johtajana ja hänet nimitettiin Tiedeakatemian mineralogian professoriksi. Samana vuonna hän teki ensimmäisen tutkimusmatkansa Huippuvuorille. Ensimmäistä tutkimusmatkaa seurasivat Koillisväylän purjehdus 1878-79 ja Grönlannin purjehdukset 1870 ja 1883. Koillisväylän purjehduksen ansiosta A.E. Nordenskiöldiä pidetään yhtenä maailman merkittävimmistä tutkimusmatkailijoista. Kuvanveistäjä Heikki Häiväoja ja arkkitehti Eric Adlercreutz suunnittelivat kolmesta toisiinsa liittyvästä graniittipaadesta 3,5 metriä korkean muistomerkin. Muistomerkissä oleva Nordenskiöldin rintakuva on Johanna Häiväojan tekemä. Karttareliefissä näkyy Koillisväylän purjehdusreitti.

Graniittipaadet symboloivat jäävuoria ja ahtojäätä, jotka ovat Koillisväylän säännöllisen liikenteen suurimmat esteet. Muistomerkin sijainti meren ääressä on vertauskuvallinen ja viittaa Nordenskiöldin tekemiin matkoihin.

Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae