Hyppää sisältöön
Lasse Juuti: Aikalaiset, 2024 / Kuva: HAM/Sonja Hyytiäinen

Aikalaiset

Tekijä Lasse Juuti

Oulunkylän aseman alikulkutunneli , Helsinki

Lasse Juutin teos Aikalaiset käsittelee ajan kokemusta. Teoksesta voi tunnistaa kelloja, polkupyöriä ja rautateiltä tutun resiinan. Taiteilija kertoo, että resiinaa pumppaavat viisariviiksiset veljekset Nyt ja Kohta, jotka veivaavat aikaa eteenpäin venyen työssään alikulkutunnelin kattoon asti. Aika on kokemuksena muovautuva ja katkonainenkin: joskus aika juoksee, toisinaan se matelee.

Vastapäiselle seinälle on puolestaan versonut leskenlehteä muistuttava teos. Tarkemmin katsottuna voi huomata, että kyseessä on ylösalaisin keikahtanut, historiallinen isopyöräinen polkupyörä. Sen suuri rengas on asettunut auringon eteen, ja pyörää polkeva hahmo pitää auringon – ja samalla ajan – liikkeessä. Taiteilijan mukaan teos viittaa mm. aurinkokelloon, joka kertoo ajan varjojen ja valon liikkeen avulla.

Lasse Juuti (s. 1990) on tullut tunnetuksi maalaustaiteen rajoja venyttävistä leikkisistä teoksistaan. Juutin teokset irtautuvat usein perinteisen maalauksen litteästä ja suorakulmaisesta muodosta ja rakentuvat kolmiulotteisiksi maalausten ja veistosten yhdistelmiksi. Kimmokkeina teoksille toimivat arkiset havainnot, vahva rytmin tuntu sekä viittaukset arkkitehtoniseen ympäristöön.
OmaStadi on Helsingin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia. Se tarkoittaa, että kaupunkilaiset saavat ehdottaa asioita, joita omalle asuinalueelle toivotaan. Oulunkyläläisiltä tuli aloite taiteesta Oulunkylän aseman tunneliin vuoden 2021 OmaStadi -kierroksella. Ehdotus sai 464 ääntä ja on nyt toteutettu.

Lasse Juutin teoksen kuratoi HAM Helsingin taidemuseo, ja se on toteutettu yhteistyössä kulttuurin ja vapaa-ajan sekä kaupunkiympäristön toimialojen kanssa. Valmis teos liitetään Helsingin kaupungin taidekokoelmaan, jota HAM hallinnoi ja kuratoi.

Lue lisää..

Kartalla

Hae