Hyppää sisältöön
Maria Stereo: Ajaton, 2019. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Maija Toivanen / HAM Helsingin taidemuseo

Ajaton

Tekijä Maria Stereo

Teollisuuskatu 23, Helsinki

Maria Stereon (s. 1979, Rauma) suurikokoinen, käkikelloon viittaava reliefi Ajaton on ripustettu Stadin ammatti- ja aikuisopiston Teollisuuskadun toimipisteen sisäpihan ulkoseinään.

Koristeellisen käkikellon kellotaulussa ei ole viisareita ja kukkuvan käen ikkuna on kiinni. Teos on nimensä mukaisesti ajaton: käkikello ei osoita aikaa. Maria Stereon mukaan ajattomuus antaa katsojalle mahdollisuuden rentoutua. Aina ei tarvitse tietää, mitä kello on.

”Minua on aina kiinnostanut kodin kitschahtavat tavarat ja koristeet. Aloin tutkailla käkikellojen kuvia internetistä ja minulle avautui upea, moninainen puuseppien taidonnäytteiden maailma. Aiheesta innostuneena valmistin teossarjan kelloja eri sekatekniikoita käyttäen. Ajattelin teossarjaa eräänlaisina omaelämänkerrallisina kellonaikoina. Yksi kelloista oli valettu kirjasinmetalliin ja tämä teos sysäsi liikkeelle lopulta myös Ajattoman veistosidean.”

Runsaan koristeellisesta visuaalisesta kielestä ja oivaltavasta kierrätysmateriaalien hyödyntämisestä tunnettu Stereo on tällä kertaa toteuttanut veistoksen pronssivaluna. Hän on halunnut käyttää pitkäikäistä, kestävää ja sitä kautta ajatonta materiaalia.

Teos on toteutettu prosenttirahaperiaatteella ja se kuuluu Helsingin kaupungin taidekokoelmaan, jota HAM Helsingin taidemuseo hallinnoi.

Lue lisää..

Kartalla

Hae