Hyppää sisältöön
Ivan Martos: Aleksanteri I, 1814. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Aleksanteri I

Tekijä Ivan Martos

Unioninkatu 36, Kluuvi, Helsinki

Helsingin yliopiston kirjaston pihalla sijaitsevalla Aleksanteri I:n rintakuvalla on värikäs historia. Turun Akatemia tilasi veistoksen Venäjän tuon ajan merkittävimpiin kuuluvalta kuvanveistäjältä Ivan Martosilta. Vanhoista asiakirjoista käy selville, että Akatemia maksoi veistoksesta 6800 ruplaa vuonna 1814.

Aleksanteri I:n rintakuva siirrettiin 1832 – viisi vuotta Turun palon (1827) jälkeen – Helsingin vastavalmistuneen yliopiston juhlasaliin, jota suunnitellessaan arkkitehti C.L. Engel oli ottanut huomioon veistoksen sijoituksen. Kansallismielisten ylioppilaiden vaatimuksesta ja konsistorin päätöksellä keisarin rintakuva poistettiin 1932 juhlasalista ja sijoitettiin konsistorin saliin. Kansallismuseon pihalla veistos oli vuodesta 1944 vuoteen 1957, jolloin se siirrettiin nykyiselle paikalleen Helsingin yliopiston kirjaston nurmikolle, nyt ilman koristelistoja ja tekstejä. Näistä tehtiin uudet versiot kymmenen vuotta myöhemmin (Eero Pettersson/Aulis Blomstedtin toimisto). Aleksanterin rintakuva edustaa uusklassista hallitsijakuvaperinnettä. Keisari on kuvattu roomalaisena imperaattorina.

Aleksanteri I:n rintakuva on pronssia. Sen korkeus on luonnollista kokoa huomattavasti suurempi, n. 130 cm. Jalustassa olevan tekstin on alun perin muotoillut professori Johan Erik Wallenius.

Teos ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Veistos on poistettu ulkotilasta toistaiseksi.

Lue lisää..

Kartalla

Hae