Hyppää sisältöön
Tamas Ortutay: Alkumuna, 1971. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Alkumuna

Tekijä Tamas Ortutay

Salpausseläntie, Pihlajisto, Helsinki

Unkarilaisen taiteilijan Tamas Ortutayn (s. 1946) veistos kuvaa Kalevalan ensimmäisen runon säettä maailman synnystä:

Muuttuivat murut hyviksi
munasen alainen puoli
alaiseksi maaemäksi
munasen yläinen puoli
yläiseksi taivahaksi

Nuoren unkarilaisen taiteilijan Tamás Ortutayn veistos oli Budapestin kaupungin lahja Helsingille. Se paljastettiin Pihlajistossa 13.9.1971 taiteilijan ja molempien maiden arvovaltaisten edustajien läsnäollessa. Taiteilija oli tuolloin stipendiaattina Suomessa. Hän inspiroitui Kalevalasta isänsä työn kautta. Tämä mm. dramatisoi Kalevalan unkarilaiselle Thalia-teatterille ja esitys vieraili myös Suomessa.

Idea veistoksen saamisesta Helsinkiin syntyi Unkarin presidentin vierailun yhteydessä. Vierailun seurueeseen kuului taiteilijan isä, tunnettu fennougristi akateemikko Guyla Ortutay. Tunnusteluja Helsingin kaupungin suuntaan veistoksen mahdollisesta vastaanotosta teki akateemikko Kustaa Vilkuna.

Sittemmin Tamás Ortutay loi kansainvälisen uran kuvanveistäjänä ja keraamikkona, jonka tavaramerkkinä ovat suuret maataiteen tapaan toimivat veistosryhmät, joissa hän koettaa sovittaa yhteen taiteen ja luonnon.

Alkumuna on myös suurimuotoista keramiikkaa ja tehty korkeapolttoisesta shamotti-massasta, joka kestää pakkasta. Veistos tunnetaan myös nimellä Maailman synty.

Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae