Hyppää sisältöön
Laila Pullinen: Arktinen Afrodite, 1972. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Arktinen Afrodite

Tekijä Laila Pullinen

Didrichsenin taidemuseo, Veistospuisto, etupiha, Kuusisaari, Helsinki

Arktinen Afrodite -teos synnyttää intohimoisen kamppailun tunnun. Siinä rosoiset ja aaltoilevat muodot muuttuvat kiiltävän hulmuavaksi muodoksi. Hahmo tuo mieleen myös lentävän Nike jumalattaren.

Laila Pullinen työskenteli 60-luvulla Italiassa ja kehitti siellä omintakeisen tyylinsä. Pronssi-levystä tuli hänen materiaalinsa. Käsiteltynä ja taivuteltuna se taipuu veistokselliseen muotoon, hulmuten kuin kangas tuulessa, jota siihen kietoutunut hahmomainen olento pitelee. Lassi Nummi on todennut, että Laila Pullista pitäisi nimittää multifiguratiiviseksi taiteilijaksi, koska veistokset ovat monitulkintaisia ja eri teemat, muoto- ja figuuriaiheet hahmottuvat rinnakkain ja sisäkkäin. Usein Pullinen myös yhdistelee materiaaleja esim. puuta tai eri kivilajeja sekä pronssia.

Pullinen kuvaa ihmisen henkistä tilaa ja sielua, oleellista on liike tai tapahtuma ei fyysinen yhdennäköisyys. Yksi hänen tutkimista teemoista on naiseus. Hän myös rinnastaa teoksiaan antiikkiin ja renesanssiin, ja tutkii tämän kautta mitä naiseuden käsitteelle on tapahtunut historian kuluessa.Teoksen mitat ovat 212x122cm ja materiaali on pronssi.

Arktinen Afrodite -teos kuuluu Didrichsenin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae