Hyppää sisältöön
Kari Huhtamo: Avarten julkisivuveistos, 1988. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Avarten julkisivuveistos

Tekijä Kari Huhtamo

Hiekkakiventie 2, Malmi, Helsinki

Kari Huhtamo on yksi 60-luvulla aloittaneista kuvanveistäjistä, joka on vakiinnuttanut asemansa myös monumenttien tekijänä. Huhtamon töissä löytyy avaruudellisia aineksia, mutta myös muistumia arkaaisesta menneisyydestä. Huolimatta kiiltävän sileästä ja teräksenkylmästä materiaalista hänen veistostensa muotokielessä on verevyyttä, joka vertautuu Willendorfin Venukseen. Hänen veistostensa rytmi aiheuttaa katsojassa liikkeen ja läheisyyden elämyksen, joka on heijastusta teräsrakennelmien usein humoristisesta ”ruumiinkielestä”. Huhtamon luomassa pelkistetyssä tyylissä voi nähdä viitteitä mm. Henry Mooren, Jean Arpin ja Brancusin 20-luvun tuotantoon.

Huhtamo on tehnyt paljon julkisia teoksia, monumentaalisia teräskonstruktioita, joiden valmistukseen on taiteilijan ohella osallistunut myös tietokoneasiantuntijoita, insinöörejä, arkkitehteja ja käsityöläisiä. Hän on tehnyt myös grafiikkaa ja suunnitellut värikkäitä tekstiiliteoksia. Avarten julkisivuveistoksen ja Malminkaari 23:n teräskonstruktion lisäksi Huhtamo on tehnyt monumentaalisia terästeoksia Järvenpäätaloon (1989) ja Vuosaaren B-voimalaitokseen (1998). Niissä Kari Huhtamon monumenttitaide käy viehkeästi ja tyylikkäästi vuoropuhelua arkkitehtoonisen ympäristönsä kanssa.

Teos ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Ks. myös ”Teräskonstruktio”, Malmilla.

Lue lisää..

Kartalla

Hae