Skip to content
Kari Huhtamo: Avartes fasadskulptur, 1988. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum

Avartes fasadskulptur

Konstnär Kari Huhtamo

Sandstensvägen 2, Malmi, Helsingfors

Kari Huhtamo började sin verksamhet på 60-talet och hör till de skulptörer som etablerat sin ställning också som monumentalkonstnär. Det finns kosmiska element i hans arbeten, men även reminiscenser av en arkaisk forntid. Trots det skinande blanka och kyliga stålet har skulpturernas formspråk en mustighet som kan jämföras med Willendorfs Venus. Deras rytm ger betraktaren en känsla av rörelse och närhet som framkallas av stålkonstruktionernas ofta humoristiska ”kroppspråk”. I Huhtamos avskalade stil finner man referenser till bl.a. Henry Moores, Jean Arps och Brancusis 20-talsproduktion.

Huhtamo har utfört många offentliga verk, monumentala stålkonstruktioner för vilka han fått hjälp av datorexperter, ingenjörer, arkitekter och hantverkare. Han har också gjort grafik och skapat färggranna textilverk. Utom Avartes fasadskulptur och stålkonstruktionen på Malmbågen 23 har han utfört monumentala stålverk till Järvenpäähuset (1989) och B-kraftverket i Nordsjö. I dem för Kari Huhtamos monumentalkonst en förtjusande och elegant dialog med den arkitektoniska miljön.

Verket ingår inte i HAM Helsingfors konstmuseums samling.

Se även ”Stålkonstruktion”.

Read more..

At map

Sök