Hyppää sisältöön
Carl-Gustav Lilius: Cordula, 1968. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Cordula

Tekijä Carl-Gustav Lilius

Svenska litteratursällskapetin piha, Ritarikatu 5, Kruununhaka, Helsinki

Pronssinen Cordula-veistos kuuluu sarjaan Linnunsiipinen nainen, jonka Lilius on tehnyt 60-luvulla ja josta eräs versio nimeltä Lenore on Hangossa. Svenska litteratursällskapet i Finland tilasi Liliukselta Paratiisitanssi -nimisen veistoksen, joka taiteilijan sairastuttua jäi luonnosasteelle. Cordula-veistos, josta oli kipsimuotti olemassa, toteutettiin perheen myötävaikutuksella pronssiin taiteiljan kuoleman jälkeen ja paljastettiin 4.5.2000.

Carl-Gustaf Lilius oli paitsi kuvanveistäjä ja piirtäjä myös maalari, filosofi ja kirjailija, joka sinnikkästi puolusti mielipiteenvapautta. Teoksissaan hän ilmaisi rohkeasti myös sensuaalisuutta tavalla, joka tuo mieleen toisen ruotsinkielisen taiteilijan Henrik Tikkasen. Miehen ja naisen suhde oli myös Liliuksen teoksissa keskeinen. Hän peilasi linnunpäistä omakuvaa suhteessa siivekkääseen naishahmoon. Innoittajana oli oma vaimo, rakastettu lastenkirjailija Irmelin Sandman Lilius.

Surrealistinen lintuihminen / lintunainen -teema esiintyy Liliuksen tuotannossa monessa muodossa, piirroksissa, kirjankuvituksissa sekä veistoksissa. Hangon Sibelius-puiston suihkulähteessä on Liliuksen veistos Lintu vuodelta 1959. Hänen omaperäinen keksintönsä oli kanaverkosta tehdyt veistoshahmot.

Teos ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae