Skip to content
Carl-Gustav Lilius: Cordula, 1968. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum

Cordula

Konstnär Carl-Gustav Lilius

Svenska litteratursällskapets gård, Riddargatan 5, Kronohagen, Helsingfors

Cordula är en del av serien Bevingad kvinna som Lilius gjort på 60-talet. Ett exemplar vid namnet Lenore går att finna i Hangö. Svenska litteratursällskapet beställde ursprungligen ett annat verk av Lilius, en större skulptur vid namnet Paradisdansen som skulle resas på gården. Detta verk förverkligades dock endast i konstnärens skisser eftersom han insjuknade kort därefter. Cordula fanns redan i gipsformat och man bestämde sig för att istället förverkliga denne skulptur. Verket gjöts i brons och avtäcktes den 4.5.2000, kort efter konstnärens död.

Carl-Gustav Lilius var skulptör, tecknare och målare, och därtill också filosof och författare. Han var en ihärdig förespråkare för yttrandefriheten. I sina verk uttryckte han modigt också sensualitet, på ett sätt som påminner om en annan finlandssvensk konstnär nämligen Henrik Tikkanen. Relationen mellan kvinnor och män är också central i Lilius konst. Han reflekterade sitt fågelhuvade självporträtt i relation till den bevingade kvinnofiguren. Hans fru, den älskade barnboksförfattarinnan Irmelin Sandman-Lilius fungerade som hans inspirationskälla.

Temat fågel/kvinna förekommer i olika former i Lilius konst, i hans teckningar, illustrationer och skulpturer. Hans originella uppfinning var att göra skulpturfigurer av hönsnät.

Skulpturens material är brons. Den ingår inte i HAM Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök