Hyppää sisältöön
Laura Könönen: Ei taivasta rajana (yksityiskohta), 2024 / Kuva: HAM/Sonja Hyytiäinen

Ei taivasta rajana

Tekijä Laura Könönen

Hyväntoivonpuisto, Jätkasaari, Helsinki

Taiteilija Laura Könösen teos Ei taivasta rajana koostuu erikokoisista, karkeasti veistetyistä kivilohkareista. Niiden yksi pinta on hiottu sileäksi ja ruiskumaalattu taivaansinisellä automaalilla, jonka värisävy liukuu tummemmasta vaaleampaan. Taiteilijan mukaan kivet muodostavat eräänlaisen palapelin – kuin taivaan palasia olisi putoillut sattumanvaraisesti maahan. Teoksessa sirpaloituvat niin ikuiseksi mielletty taivaankansi kuin järkähtämätön kivimateriaali. Sen voi nähdä vertauskuvana maailmastamme, jossa vakiintuneet totuudet murtuvat ja muuttuvat.

Kuvanveistäjä Laura Könönen (s. 1980) pohtii teoksissaan ihmisen peruskaihoa ja olemassaolon absurdiutta. Hän käyttää materiaalinaan usein kiveä ja erityisesti Korpilahden mustaa dioriittia. Könösen mukaan kivi asettuu eri aikajanalle kuin yksilön olemassaolo. Hänelle kivi symboloi ”hiljaisuutta ilman ihmisen läsnäoloa, kaiken äänen kadottua”.

Teoksen rahoituksen on mahdollistanut Helsingin noudattama taiteen prosenttiperiaate, jossa kaupungin omien rakentamis- ja peruskorjaushankkeiden rahoituksesta varataan osuus taiteelle. Laura Könösen teoksen on tilannut kaupunkiympäristön toimiala ja sen on kuratoinut HAM Helsingin taidemuseo, joka toimi kaupungin prosenttitaidehankkeissa taideasiantuntijana ja hallinnoi kaupungin taidekokoelmaa, johon teokset liitetään.

Lue lisää..

Kartalla

Hae