Hyppää sisältöön
Jussi Niva: Expose, 1998. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Marja Pursiainen

Expose

Tekijä Jussi Niva

Vuosaaren metroasema, Vuosaari, Helsinki

Jussi Niva (s. 1966, Pello) yhdistää moniosaisessa teoksessaan Expose valokuvaa ja maalausta. Teoksen valosuihkut perustuvat digitaalisesti käsiteltyihin valokuviin. Teos on toteutettu maalaamalla tietokoneohjelmoidulla ruiskumaalaustekniikalla läpinäkyvälle akryylilevylle.

Teoksessaan Niva on muuttanut valon kuviksi. Expose on tutkielma valosta ja valon taittumisesta. Kuvien sattumanvaraiset väriliukumat kuvaavat hajautetun valon värisävyjen taittumista. Teoksen nimi viittaa valokuvan valotushetkeen, jonkin asian paljastumiseen tai alttiiksi asettumiseen.

Moniosainen teos on sijoitettu metroaseman kattorakennelmaan. Avoimen ja valoisan tilan verkkomainen rakenne ja lasinen katto päästävät ulkopuolen valon ja äänet sisään asemalle. Luonnonvalo heijastuu teosten kaarevista pinnoista ja läpäisee läpikuultavan teoksen.

Suurikokoisen teoksen kokonaispituus on 84 metriä. Taiteilija on huomioinut sen, että matkustajat viivähtävät asemalla mahdollisesti vain muutamia minuutteja ja näkevät teoksesta kerrallaan vain osia. Palatessaan asemalle kerta toisensa jälkeen katsoja voi havaita teoksessa uusia osia.

Jussi Niva voitti vuonna 1996 järjestetyn kutsukilpailun Vuosaaren metroaseman taideteoksesta. Teos on toteutettu prosenttirahaperiaatteella ja kuuluu Helsingin kaupungin taidekokoelmaan, jota HAM Helsingin taidemuseo hallinnoi.

Lue lisää..

Kartalla

Hae