Skip to content
Jussi Niva: Expose, 1998. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum / Marja Pursiainen

Expose

Konstnär Jussi Niva

Nordsjö metrostation, Vuosaari, Helsingfors

I sitt flerdelade verk Expose kombinerar Jussi Niva (f. 1966, Pello) fotografi och måleri. Ljusstrålarna i verket bygger på digitalt behandlade fotografier. Verket har målats med datorprogrammerad sprutmålningsteknik på genomskinliga akrylskivor.

I sitt konstverk har Niva omvandlat ljuset till bilder. Expose är en studie i ljus och i hur ljuset bryts. Bildernas slumpmässiga färgglidningar beskriver färgnyansernas brytning i det spridda ljuset. Verkets titel refererar till fotografiets exponeringsögonblick, samt till att någonting avslöjas eller utsätts för fara.

Det flerdelade verket har monterats i metrostationens takkonstruktion. Det öppna och ljusa rummets nätkonstruktion och glastak släpper in omvärldens ljus och ljud. Den naturliga belysningen reflekteras i verkets buktade ytor och tränger igenom det genomskinliga verket.

Det storskaliga verkets totala längd är 84 meter. Konstnären har tagit hänsyn till att passagerarna kanske stannar på metrostationen bara några få minuter och ser bara delar av verket åt gången. Då betraktaren återkommer upprepade gånger kan hen ständigt upptäcka nya delar. Jussi Niva vann en tävling för inbjudna konstnärer som arrangerades 1996 för konstverket till Nordsjö metrostation.

Verket har producerats enligt enprocentsprincipen och hör till Helsingfors samling av offentlig konst som förvaltas av HAM Helsingfors konstmuseum.

Read more..

At map

Sök