Hyppää sisältöön

Fallkullan muistijäljet

Tekijä Ryhmä ARBA

Fallkullan asuinalue, Malmi, Helsinki

Muistijäljet on uudelle asuinalueelle hienovaraisesti levittäytyvä kokonaistaideteos, jonka lähtökohtana on alueen historia. Teos koostuu sarjasta kuvapintoja, jotka sijoittuvat Fallkullan asuinpihoille. Kuvat on toteutettu väribetonielementeille graafisella menetelmällä. Betonielementit on upotettu polkujen ja leikkipaikkojen läheisyyteen. Ne ovat eri korkuisia katutasosta istuinkorkeuteen asti.

Kuva-aiheet viittaavat alueen aiempaan historiaan hyödyntäen mm. asukkaiden omia vanhoja valokuvia ns. Helluntaipalstojen omakotitaloelämästä. Niissä on myös kuvattu paikan kasvillisuutta, tapettikuvioita ym. tekstuureja ja kirjoitusta. Yksinkertaisilla vapaasti sijoitetuilla pinnoilla, joita yhdistää sama tekniikka ja muotokieli, muistumat vanhasta miljööstä kutoutuvat yhteen ja kertovat menneen maailman tarinaa alueen nykyisille asukkaille.

Helsingin Asuntotuotantotoimikunta tilasi 2002 Fallkullan asuinalueelle kokonaistaideteoksen ARBA-ryhmältä, joka oli toteuttanut vastaavanlaisen teoksen Arabianrannan alueelle. ARBA-ryhmän muodostavat taiteilijat Päivi Kiuru, Samuli Naamanka, Merja Salonen ja Eeva Kaisa Berry. Vastaava aluetaideprojekti on Fallkullan ja Arabianrannan lisäksi toteutettu myös Ruoholahdessa.

Teoskokonaisuus ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae