Hyppää sisältöön
Sakari Vapaavuori: Floora-päiväkodin veistos, 1950. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Floora-päiväkodin veistos

Tekijä Sakari Vapaavuori

Syyriankatu 3, Toukola, Helsinki

Sakari Vapaavuori on abstrakteista veistoksista ja reliefeistä tunnettu keraamikko ja muotoilija, joka loi merkittävän uran taideteollisuudessa ja työskenteli Arabian tehtailla vuosina 1947-1974. Vapaavuori käytti teoksissaan pääasiassa posliinia ja samottia, mutta kehitti ja kokeili myös uusia ulkoilmamateriaaleja ja -tekniikoita.

Flooran veistos valmistui 1950-luvun alkupuolella, Arabian vuonna 1948 rakennetun päiväkodin pihalle. Samotista valmistettu teos koostuu useista lähes samanmuotoisista osista ylöskurottavaksi, kierteisen liikkeen konstruktioksi. Nimettömälle teokselle on olemassa useita tulkintoja, joista yleisin lienee äiti ja lapsi -teema. Toisaalta taiteilijan kerrotaan teosta apupoika Jalkasen kanssa kootessaan tokaisseen utelijoille, että veistoksen nimi on Jalkanen käsillään. Luultavimmin teos edustaa kuitenkin nimetöntä ja abstraktia, monille tulkinnoille avointa veistotaidetta.

Teos ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae