Hyppää sisältöön
Paikkari, Riska ja Tuominen-Niittylä: Gekko, 2005. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Gekko

Tekijä Paikkari, Riska, Tuominen-Niittylä

Kampin terminaali, Kamppi, Helsinki

Gekko on Keramiikkataiteilija Pekka Paikkarin, Kristina Riskan ja Kati Tuomisen valmistama massiivinen keramiikkateos Helsingin Kampin liikenneterminaalissa.

Itse tila, sen funktio ruuhkaisen pääkaupungin yhtenä keskeisenä kohtauspaikkana sekä julkinen taideteos muodostavat kokonaisuuden, johon Gekon ajatus pohjautuu: haluttiin luoda hieman inhimillisyyttä ja rauhallisuutta hektiseen tilaan.

Gekossa yhdistyvät keraaminen materiaali, arkkitehtuuri ja kaupunkisuunnittelu, luoden näin materiaalille uuden ilmaisun. Keltainen keraaminen pinta ja laattojen hieman summittainen sijoittelu antavat vaikutelman liskon nahasta. Herkullisen keltainen teos houkuttelee luoksensa ja kutsuu kokeilemaan sen pintaa. Teos on hallitseva elementti Kampin terminaalissa ja antaa ympäristölleen väriä ja piristystä. Vaikka Kampin teos ei liiku kuten gekko luonnossa, sen sisällä kulkeva ihmisvirta liikkuu melkein katkeamattomana virtana ja luo näin liikkuvan hengen myös Gekolle.

Teos on metroaseman liukuportaita suojaava, orgaanisesti muotoiltu betonikansi,joka on päällystetty keltaisilla keramiikkalaatoilla. Sen ydin on metron liukuportaiden putki, joka menee Kampin katutason keskusaulasta läpi kaukoliikenteen bussiterminaalin alas metroasemalle. Teos on halkaisijaltaan noin neljä metriä ja siinä on keramiikkaosia noin 275m2. Työ toteutettiin yhteistyössä kahden arkkitehdin, Aki Davidssonin ja Timo Kiukolan, kanssa.

Gekon läheisyydessä on myös toinen teos, virkistävä vesilähde nimeltään Vesihana, jonka rakenteiden toteutuksesta on vastannut taidevalaja Jarmo Saarekas.

Teos ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae