Hyppää sisältöön
Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Hans van Sandenin hautakivi

Tekijä Robert Stigell

Vanhankaupungintie 9, Helsinki

Hans van Sanden oli alankomaalaissyntyinen mies, josta kaupankäynnin myötä tuli Helsingin perustamisen aikoihin kaupungin varakkain porvari. Hän kävi kauppaa ennen kaikkea saksalaisten kaupunkien kanssa. Vuoden 1560 tulliluetteloiden mukaan van Sandenin kauppavaihto oli puolet koko silloisen Helsingin tuonnista.

Van Sanden meni naimisiin Herttoniemen Jägerhorneihin kuuluneen Anna Henrikintyttären kanssa ja otti käyttöönsä Jägerhornien vaakunan. Hän sai haltuunsa myös suvun kartanon Båtsvikin. Suurella omaisuudellaan ja liittymällä vanhaan maa-aatelistoon van Sanden varmisti itselleen ja jälkeläisilleen korkean sosiaalisen aseman Helsingin porvariston keskuudessa.

Robert Stigell teki 1890 kopion Hans van Sandenin alkuperäisestä kalkkikivisestä hautakivestä, joka todennäköisesti oli mennyt huonoon kuntoon. Hautakiven merkinnöistä ja van Sandenin kuolinvuodesta on eriäviä tulkintoja.

Hautakivi on matala paasi, jossa on vaakuna ja teksti ”Hans van Sanden end sine erven anno domino 1590”. Hautakiveä ympäröi 4 pylvästä ja ketju.

Lue lisää..

Kartalla

Hae