Hyppää sisältöön
Jukka Tuominen: Hopeinen puu, 2010. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Hopeinen puu

Tekijä Jukka Tuominen

Mäkelänkatu 2, Vallila, Helsinki

Suomen lääkäriliitto halusi pystyttää arkkiatri Arvo Ylpön kunniaksi muistomerkin, jonka toivottiin symboloivan Ylpön elämäntyötä. Muistomerkin suunnittelusta järjestetyn kilpailun voitti kuvanveistäjä Jukka Tuomisen ehdotus Hopeinen puu. Teos on runollinen metafora arvostetun lääkärin elämäntyöstä. Se symboloi elävää, orgaanista kasvua ja elämän kiertokulkua. Muistomerkki muodostuu ovaalin muotoisesta hopeisesta metalliosasta, jonka syvennyksestä kasvaa pihlaja.

Arvo Ylppö (1887-1992) oli lastenlääkäri, lastentautiopin professori ja arkkiatri. Häntä pidetään myös suomalaisen neuvolatoiminnan isänä. Ylppö teki mittavan uran tutkijana ja lääkärinä sekä nautti suurta arvostusta Suomessa ja ulkomailla. Kansainvälisesti hänet tunnettiin erityisesti keskostutkijana. Ansioistaan terveydenhuollon ja lääketieteen parissa hän sai arkkiatrin arvonimen 1952.

Muistomerkki paljastettiin talvella 2010 Lääkäritalon tontilla Hämeentien ja Mäkelänkadun kulmauksessa Helsingin Vallilassa. Teos ei kuulu Helsingin taidemuseon kokoelmaan.

Lue lisää..

Kartalla

Hae